assalamualaikum
salam di pagi sabtu
dah sarapan???? mestilah dah kan. sudah berapa ini he heee
ok tak nak byk cerita sb jap gi nak bersiap utk makan kenduri umah org kawen. Syokkk ni tak tayh masak2 utk tengahari.
Hari ni ank kawan lama asben nak nikah so kena lah pergi kan. Kat Subang nun.
ok onde-onde keledek ni feberet mama , ingat dulu masa sekolah men ada belajar masa pelajar an SRT. Sedappp sgt cuma yg ni guna keledek kuning tu yg kalernya kuning
resepinya simple je
bahan-bahannya
keledek
tepung pulut
gula kabung @ inti gula merah
kelapa parut yg putih
air utk merebus
cara-caranya
rebus dulu keledek hingga empuk kemudian lenyek-lenyekkan
agak sejuk masukkan tepung pulut digaul sebati
hingga boleh kepal2 gitu
pastu ambik sedikit lepekan dan letak inti gula
bulatkan semula
dlm periuk pastikan air dah mendidih
baru masukkan yg telah kita bulat-bulatkan
bila nampak ianya timbul baru angkat
tapis dulu ye
dan gilekkan dlm kelapa parut yg telah diletakkan sedikit garam
siappp
boleh makan ye
hamboihh.. sedapnya kalau dapat buat minum petang ni.. :)
ReplyDeletekuih ni bulan posa mmg rajin buat sebab mudah dan cepat...lama tak buat onde2...tapi onde2 keledek tak pnah cuba lagi.
ReplyDeleteSukanya saya kalau jumpa onde-onde keledek! Sedap!!!!
ReplyDeletebilalah kak zu nak rajin mcm nuri ni yer..
ReplyDeletesedapnye..meh pos kat sini hehe
ReplyDeleteonde2 spesel sket ni..lain dr yg laim ada tambahan perisa keledek...sudah tentu lagi sedap
ReplyDeleteSedap.. Onde2 jd lmbut n kurang kenyal bila cmpur keledek kn.. Sdp..
ReplyDeleteassalam, sedap...memang bunda suka kuih2 tradisi ni...nanti bolih cube..tkasih
ReplyDeletewow kak..mesti lemak kuih ni kan bila gula keledek..
ReplyDeleteSalam Mamasara...
ReplyDeleteKuih onde2 ialah kuih kesukaan ku...
akak tak berapa suka kuih ni tapi makanler...
ReplyDeletenak buat tentulah tidak...
wah sedapnya...meh golek2kn kuih tu 2-3 biji ke sni...
ReplyDeleteonde2 biasa tu mmg peberet sy..tp tak penah lg buat guna keledek..kena cuba ni..nampak sedap & simple.. :)
ReplyDelete