hari yg sangat memenatkan jiwa dan perasaan tppppppp tetap nk update jg entry dan gambar2 tertunggak ni. Semakin hari semakin bertambah kebuzyan.
24 jam masih tak cukup rasanya hu huuu
Apapun syukur alhamdulillah masih ada kudrat utk terus melangkah. Selagi terdaya dan selagi diperlukan khidmat dan tenaga.
Kek pisang gebus ni ank buah yg selalu suruh buat sb anak2nya memang suker sesangat. Ada sorang ank bujangnya hantu kek pisang he heee kalu ada seketul depan mata sekjap je dia duk ulang2 korek. Ibunya simpan dlm peti ais balik sekolah je kelaparan memang kek ni lah dia cari dulu. Bertuah kan anak sorang ni @ cucu pangkatnya he hee.
resepi cp dari blog http://jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu
Kek pisang gebus ni ank buah yg selalu suruh buat sb anak2nya memang suker sesangat. Ada sorang ank bujangnya hantu kek pisang he heee kalu ada seketul depan mata sekjap je dia duk ulang2 korek. Ibunya simpan dlm peti ais balik sekolah je kelaparan memang kek ni lah dia cari dulu. Bertuah kan anak sorang ni @ cucu pangkatnya he hee.
resepi cp dari blog http://jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu
tq very2 much sb share resepi sedap ni
kek pisang
bahan-bahannya
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan,
selamat mencuba.
nyum2
ReplyDeletekek pisang mmg sentiasa kek yg best...!
ReplyDeleteLama tak buat kek pisang sendiri...kek pisang yg cantik kalau nampak urat2 tu kan...
ReplyDeleteSedapnyaaa...teringin la pulak
ReplyDeletebestnya, saya suka makan je tapi tak penah try buat sendiri hehe
ReplyDeleteterliur tengok :)
ReplyDeletesaya dah update... hari malang saya...
Pergghhh memang gebuss sungguh akak tengok kek pisang tu... kalau masuk mulut akak lagi gebuss tu ehe :D
ReplyDeleteMemang sesuai ngan namanya..sungguh gebus dan lembutt...urat2 pisang pun byk tuh...sangat terasa pisangnya...sedapnya..
ReplyDeleteAssalamualaikum...Sedapnya kek pisang..peberet ni lagi2 klu time buat tu dapat ilusi urat2 pisang tu..lagiiiii seronok....
ReplyDeleteSelamat petang Mama Sara Nur.... menariknya hidangan dia...ada kek pisang gebu yang sedap, ada bunga melati yang harum mmmmmm!!!!
ReplyDeletesalam sara, mmg gebu kek ni kan.
ReplyDeleteAslmkum Mamasaranur
ReplyDeletenampak gebus sekali kek pisang itu....sedapnya dpt buat minum ptg
Salam..kunjungan balas ke sini..kite pun dh cuba kek ni..mmg gebu dn senang disediakan..:-D
ReplyDeletelayan mata kak zu kak dapur nuri jap..nak buat sendiri malas...
ReplyDeletegebuss kak...mesti laju je ni..hehe
ReplyDeleteSedapnya kek pisang...dah lama tak merasa kek pisang gebu....nak jugak...
ReplyDeletesedap..suka sgt kek pisang..bau wangi dh menusuk kalbu nih ^^
ReplyDeletekek pisang mmg tak jemu dimakan...bule abih sekelip mata!
ReplyDeleteSedapnya.....ada masa nak try buat jugaklah....
ReplyDeleteLama akk xbuat kek pisang.. Nmpak sedapla nuri..
ReplyDelete