assalamualaikum
salam hari jumaat yg cukup cerah
.hari ni penghujung hari sekolah bagi penggal pertama kan, esok akan bermula cuti persekolahan selama satu minggu. Dari semalam anak2 kat taska duk cerita pasal cuti bersama agenda masing2. Riang gembira belaka
.Insyaallah kami nak blk jg tp bukan awal2 ni sb ank di tahun 6 dah diatur jadual tuisyennya kat sekolah. Mungkin ke penghujung cuti baru balik. Takper ikut giliran, yg mana boleh balik dulu baliklah kan.
Setiap hari tepon mak ayah tanya perkhabaran pun alhamdulillah duanya ok skrg ni. Gilir2 duk umah kakak2 disana.
lama tak update menu2 yg dimasak kan, sebenarnya berderet jg yg menunggu tu. Pelan-pelan he heee bila keadaan kembali reda.
ok bengkang ubi ni dah potong trip sb kuih feberet he heee tp jarang2 dpt makan hasil buatan sendiri. Kalu beli tu seketul dua adala..
masa blk kg minggu lepas sempatlah cabut ubi ni kat depan rumah
sayanglah pula terbiar gitu. Dpt 2,3 ketul besar2 memang patut jadikan bengkang sb tak terhabis makan rebus je he hee
bawa blk KL 2 ketul, malam td baru sempat parut pastu bakar. Jadikan sarapan. Dapat seloyang , siap bg Sarah bwa ke prasekolahnya suh kasi kat cikgu. Alhamdulillah menjadi elok kali ni, lembut je .
Bengkang Ubi
5 cawan ubi yg siap diparut
2 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula-ikut manis pun boleh
garam secukup rasa
pewarna kuning
ubi yg diparut sy tapis dulu dgn penapis kelapa, biar airnya berwarna kuing turun dlm 10 minit gitu( petua mak supaya tak pening dan angin)
pastu buang air tersebut , tp sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi
campurkan gula garam dan pewarna dan santan pekat
loyang disapu dgn mentega dan panaskan sebentar
baru masukkan adunan ubi yg telah sebati
dan bakar dlm 1 jam setengah suhu 200c api atas dan bawah
sejukkan betul2 baru potong
atas ni part paling sedap dan digemari iaitu kat tepi2 he he sb betul2 lembut dan garing he heeee
ok jom layannnnnnnn
Terliur akak tengok bingka ubi mama nur sara ni... peberet akak bingka ubi ni :D
ReplyDeletecanteeknya bingka nie... teliur tengok..hehehe
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletekuih fav ni.. kecik2 dulu mak selalu buat.. mmg sedap..
assalam MSN..acik tengok gambar tu ingatkan ubi kuning..cantik sangat kuningnya..orang lama macam ni acik ni meang suka sangat dengan bingka ubi ni
ReplyDeleteserious tak pnah buat ni & lama tak makan pun...
ReplyDeleteassalamualaikum kak..
ReplyDeletealhamdullillah.. mak/ayah akak sihat ye... itu yg paling membuatkan kita senang hati kan... :)
wahhh... sedap nye bengkang ubi... siap sarah bawa gi kasi cikgu lagi.. memang kelasss lahhh...
sedapnya bengkang ubi kayu,walaupun baru jer makan bengkang ni..rasa terliur pulak tengok kerak tebal camni...masih ada belen ke?
ReplyDeletelama betul tak buat dan makan....bila tenguk kat sini jadi penasaran pula he heee.....
ReplyDeletebestnya kalau ada 2-3 ketul depan mata nih..
ReplyDeletezila suka yg kerak2 tue..lagi garing lagi sedapp..rajin btl mama kan..
ReplyDeleteAsedapnya yg kerak2 tu...suka sangat kuih bingka ubi kayu ni...lama dah makcik tak membuatnya....
ReplyDeleteAslmkum Mamasaranur
ReplyDeletesuka kuih bingka ubi kayu tp belum pernah buat sendiri....kalau jumpa pasar mlm biasa beli.
baru baca entry di bawah....terkejut juga baca yg mak Nuri kemalangan... moga cepat semboh...byk2 bersabar ya Nuri.
Salam kakkkkkk...fiza dah byk hari mengidam nak makan bengkang ubi kayu ni...adouyai tgk akak pulak tayang ni...lagi tergugat keinginan fiza nak makan...huhuhu....lapaqnya kak...esok nak cari ubi kayu lah nak try buat tgk...jd x jd belakang kira...he he he....fiza ambik yer kak....sedapnyerrrr....
ReplyDeletekak..teringat ubi kita bulan lepas membusuk sebab lambat sangat nak buat kuih ni..sayang rasanya..
ReplyDeletesuka makan bengkang ni selain bengkang suji dan beras
ReplyDeleteoh sedapnya...! lama x mkn cmni....slalu mak je yg buatnya...
ReplyDeletesedapnye..dulu nenek una sllu buat bengkang ni..
ReplyDeletefuh bestnya...br smlm meeting depa jamu bengkang ubi ni..tp tak abih makan sbb keras sikit..mkn tang kerak tu je...slmt bercuti juga buat k nuri dan keluarga!
ReplyDelete