assalamualaikum
Sebelum tayangan gambar2 masa balik kg minggu lepas, nak tayang dulu Cheese tart blueberry yg sgt2 yummy ni..emmm memang rasa syok sgt menyuap ke mulut kalu tak sedar rasanya habis dah semuanya he he haiyaa bertambah-tambahlah gemuklah badan ni. bila masanya nak kurus2 ni.... entahlah .nak diet jgn haraplah kan , nak jogging lagilah...akhirnya terima hakikat diri seadanya kan kan...he he
pertama kali cuba ni tentulah byk kekurangan kan, terutama dari segi rupa parasnya tu..tp rasanya bg empunya yg buat ha ha sedappp je. Lemak2 cheese tu dan shellnya pun sedap ranggup.Sebelum tayangan gambar2 masa balik kg minggu lepas, nak tayang dulu Cheese tart blueberry yg sgt2 yummy ni..emmm memang rasa syok sgt menyuap ke mulut kalu tak sedar rasanya habis dah semuanya he he haiyaa bertambah-tambahlah gemuklah badan ni. bila masanya nak kurus2 ni.... entahlah .nak diet jgn haraplah kan , nak jogging lagilah...akhirnya terima hakikat diri seadanya kan kan...he he
alkisahnya buat cheese tart ni bila sgt2 terdesak dah, terpaksa buat bila tarihk akhir cream cheese akan berakhir lg seminggu hu hu seb baik terbuka hati nak tgk rupa-rupanya cream cheese daku ni sikit lg rupanya kalu idak dah membazir kan bila cendawan keluar.
ada pulak anak dara sorang ni yg tak sabar2 nak tgk hasilnya dan bila siap je sibuk pulak ofer nak bergambar sekali he he
ok resepinya di c/p dari blog yg sangat2 suka melawat utk melihat kek-keknya yg cantik2.Rahel sangat berseni tangannya tu... http://rahelblog-rahel.blogspot.com TQQQ Rahel
Blueberry Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies
sumber:Rahel
Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling
Cara:
1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit ke dalam
kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan.
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C.
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies
sumber:Rahel
Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling
Cara:
1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit ke dalam
kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan.
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C.
assalamualaikum kak...
ReplyDeleteaah.. kalau kuar cendawan kat cheese tu jadi ler cendawan cheese.. so leh goreng plak.. :P hahahaha.. gurau je ye.. :P
sedap kan cheese tart.. nani pun dah boleh wat.. dah boleh gak buat bisnes.. sbb tak ler susah sangat.. kan kan..
saya pun hantu dengan benda ni...pantang ada depan mata...tp tu lah kan...bila makan tak ingat dunia, bila dah gemuk baru nk menyesal (tiru iklan kat sinar fm...heheheh)
ReplyDeleteSalam kak! uwwwaaaaaa.... sini pun menu cis cis jugakkkkkkkkkk kita suke cissssss bestnya! ni yg terasa mengidam n gatal tgn nak buat jugak, sapa ler nk makan kalau buat ni yaaa :D tp laki kita suke ehehe..
ReplyDeletesalam mama,
ReplyDeletesama jgk dgn kita klu dh muk2 baru ingat nk stop..cantik model kecik tu kan comel..tart sedapp:)
Salam saranur....kak fiza pun dok buat gak cheese tart ni...buat untuk org ode je...dulu sblm pandai buat ni selalu gak kak fiza beli tapi bila dah pandai buat dah x lalu nak makan....he he he...dah jemu gamaknya....he he he
ReplyDeletesalam Mama Saranur...
ReplyDeletecheese tart ni mmg sedap...tp yg ampun nk buat kulit tart tu punya la bercinta...hehe
teringin sangat sy makan tart ni kak..tapi kenapa malas sangat nak buat..hehe
ReplyDeleteassalam..acik pun suka makan..tapi belum pernah buat sendiri..acik order je terus dspat makan he he
ReplyDeleteCheese tart oh cheese tart..... Kim cheese dah beli tapi tak buat2 jugak
ReplyDeleteSalam Mamasara...
ReplyDeleteAduhai...blueberi cistat dah sampai kat sini ek...sedap...tambahkan lemak berkrim...hehe...thanks geng sudi jengah dapur kite.
as-salam
ReplyDeleteIt looks really yummy..
sedapnya..... cistat blueberry munna blm pernah buat lagi .... fruit tart pun baru je sekali buat...
ReplyDeleteSelam çok güzel görünüyor, çok beğendim ellerine sağlık, sevgiler.
ReplyDeletebestnya pandai masak...saya suka masak tapi tiada bakat.....huhu salam kenal dan follow
ReplyDelete