assalamualaikum
alhamdulillah masih ada kesempatan utk buat entry malam ini
w/pun x seberapa, hanya biasa2 saja tanpa menu special.
tp nak juga tempek disini.
Dah penah tempek sebelum ni cuma berbeza dari segi warnanya. Saje2 buat dgn niat nak bawa ke taska utk makan2 jam 9.30 pagi tu. Memang suker rupanya diorg ni w/pun dpt sorang sepotong je he he alhamdulillah .Resepi yg sama c/p dari blog kak Ann Periuk Tanah...disini
Memang sedap...
Memang sedap...
Sarah siap letakkan dlm tupperware khas dia tp pagi tu tak makan pun simpan kat peti ais, petang baru teringat nak makan he he petang pun masih sedap tau w/pun sejukkk. Habis licin juga.
kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini
olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)
bahan-bahannya
3 cawan tepung beras
6 cawan santan sederhana pekat
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
Cara membuatnya:
1.
Panaskan pengukus dan sediakan loyang .
Masukkan santan
ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula
dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak
berbintil. (Daku tapiskan.)
3. Bahagikan adunan kepada 2
bahagian.
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
4. Masukkan loyang ke
dalam kukusan. Tuang sesenduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus
selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang
sesendul lagi adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan
dengan diakhiri dengan lapisan merah.
5.
Setelah siap, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.(mama buat sebelum tidur malam dan esoknya baru dipotong)
Sekian TERIMA KASIH
Lama da x mkn kuih ni tau..
ReplyDeleteBerkira nak buat, sbb tgal berdua je..
sedap ye kak.. haiisshh saya kepantangan sungguh kalau sebut sedap sedap ni. hahaha tergoda terus... si dara comel kat atas tu banyak makan ke .. hehehe
ReplyDeletelama akak tak buat kuih ni... lemak2 manis mmg sedap layan kuih ni kan...
ReplyDeleteAslmkum Mamasara.sedap nampak kuih lapis ni...tambah kalau lemak2 santan dg manis yg cukup.
ReplyDeletere; nasib baik Syakirah tak minta soft toy, kalau tidak susahnya nak ngangkut balik...
ye kak lemak2 manis , sedap anak2 suke lagi2 kaler pink he he
ReplyDeletedone klik ur HB =)
ReplyDeleteAssalamualaikum just nak tanya .....Agak2 loyang dlm brapa inci yea? Terima kasih.
ReplyDelete