assalamualaikum
menu apa hari ni agaknye kan....kita wat kuih cara manis je. yum yum sedap sampai licin dah piring tu he he
akhirnya tercapai juga hasrat di hati nak menerai kuih cara manis ni, dari sehari ke sehari asyik tertangguh je. kadang2 dah siap ambik daun pandan tp yg jadinye lain he he tp kali ni memang nekad nak buat jg setelah tertarik dgn resepi dari blog Sentuhan Azian. Bahan-bahannya pun tak banyak sgt dan rasa buat y baru nak menerai ni sesuai la kan. Alhamdulillah sungguh sedap, puashati. Acuan baulu cermai ni turun temurun he he yg arwah MIL punya, korek2 dlm stor dapat akhirnya....yg bestnya elok je tak melekat pun. Acuan org lama la katakan, berat acuan ni tau.
siap masuk tupperware wat bekalan he he memang sedap lemak2 manis wangi bau daun pandan lagi. Rasa x puas je makan ni, cam nak bikin lagi banyak2 sikit.
resepi boleh tgk disini blog asal
..http://aziancollections.blogspot.com/2012/01/cara-manis.html
TQ very2 much wat Azian Daud diatas resepi ini,. Saya c/p disini sebagai rujukan di lainkali. Sure lepas ni akan terhasil kuih cara manis ni lagi he he
CARA MANIS
Sumber: 1 Bdaria
Sumber :2 Azian Daud
BAHAN-BAHAN
80 gm tepung gandum
50 ml santan pekat
120 ml air perahan daun pandan
1 biji telur
sedikit garam
minyak secukupnya.
sedikit gula untuk intinya
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar daun pandan bersama air, tapis dan sukat sebanyak 120ml.
2. Bancuh tepung bersama garam, air pandan dan santan sehingga tepung sebati.
2. Pecahkan telur dan gaul rata.
(telur di masukkan setela tepung larut supaya tidak bergentel)
3. Biarkan 15-20 minit.
4. Sapukan acuan bahulu cermai yang telah di panaskan dengan sedikit minyak.
5.
Tuang batter kedalam acuan sehingga penuh acuan. Masukkan sedikit gula
di tengah-tengah dan tutup acuan.Masak dengan api yang begitu perlahan.
6. Apabila permukaan rata dan membeku batternya, bolehlah di cungkil sedikit dengan lidi.
7. Ulangi proses sehingga selesai.
Ok ye setakat ini. TERIMA KASIH SEMUA
Hari tu beli acuan konon nak buat kuih cara ni, tup tup melekat jawabnya simpan kat almari je la acuan tu
ReplyDeleteacuan baru cuba rendam dgn air asam keping dulu, ni petua dari cheff masa sy belajar dulu. he he taktaulah kan betul ke tak.
ReplyDeletesalam sara - anak bongsu suka sgt makan kuih cara tapi mama dia saja yg malaih nak buat.
ReplyDeleteassalamualaikum kak..lama betui tak jenjalan blog akak ni. anak dara tuuu kanmain lagi posing ngan kek cipon orennya ye. heheh.. saya dah nengok apam nasi akak buat tu. akak guna tapai nasi ye. akak buat sendiri? mesti lagi soda kejadian apam tu ..cam ada rasa gas gas gitu kan. hehe..
ReplyDeletedan sekarang untuk makluman akak..saya sangat teringin nak makan mee kari pas nampaks epinggan mee kari udang itu. haishhh.. tunggu en haby balik dari otstesen dulu baru leh buat mee kari nampaknya. kalau tak, tak de geng makan. tapi op koz tak leh letak udang. huhuhu.. hamboi panjang bebenor dah ngomen ni. karang panjang dari entry akak lagi. muekeke..
eh akak nyer blog ni mcm saya tak sure entah dah masuk list saya ke idak sbb lately kalau nak masuk dlm bloglist slalu ada problem. geram dengan blogspot.
wslm Mala..
ReplyDeletebukan malas tu tp lum sampai seru he he kek mable tu lagi la rajinn hi hiii sedap
wslm Izah.....
ReplyDeletehe he memang ada gas gas gitu...
rasa akak dah masuk sb ada nampak hari tu he he tq ye izah
ucu suka jugak makan kuih ni..cuma blum sampai seru nk buat....mlas lebih byk dr rajin sebnarnya..
ReplyDeletesaya tak pernah buat cara manis.. selalu buat cara lauk jer.. lama dah x buat tau.. terperap jer acu tu kat dlm almari..
ReplyDeleteSalam Mama Sara...wahhh cumil2 nya kuih cara kat sini....bila tgk sini, terasa lama pula tak baking kuih ni...Anak Sue suka ni....
ReplyDeleteCantiknya kuih cara manis cermai tu...kita suka makan, tapi hasil air tangan orang lain, bukan tangan sendiri... he he hehh
ReplyDelete