semoga hari ini kita semua dlm keadaan sehat sejahtera.
kalau x sehat camne nak masak2 kan he he
ALHAMDULILLAH, syukur kerana kesihatan yg baik inilah daku mampu sediakan kuih kegemaran suami tercinta he he Kuih Bingka pandan ataupun dah biasa panggil kuih ni bengkang. Bengkang ni dulu2 mak selalu buat utk kitaorg. Masak dlm periuk guna api atas bawah tu, cara lama he he dapur kayu lak tu, atas tutup periuk tu letak sabut kelapa kan. Tp sedapnya tak terkata, kerak dia yg sedap tu hihi..
Rindu dgn bengkang mak huhuu skrg mana nak rasa lg sendiri bikin guna oven je..
Bila tanya katanya dulu wat tak letak telur cam skrg nape yek...tp tetap lembut je.
Banyak kali dah wat bengkang ni sb my hubby memang suke sgt, wat sarapan pagi pun ok. Dan pernah gak belajar wat kuih ni di Bagus dgn seorang Cheff. Tp yg kali ni ikut resepi cheff Kak Madiha. Tengok kat Fotopages, Cantik sgt bingka pandan k.madiha ni terus jatuh cinta nak memcuba he he wlpun tak sama yg penting rasanya memang sedap dan lembut. TQ ye K.Madiha. Nak link tak blh nak buka pula. Resepi ni memang dah salin dulu kat buku masak kesayanganku itu.
bingka pandan
resepi c/p dari k.Madiha Fotopages
|
TERIMA KASIH SEMUA
salam, bengkang bakar cara tradisi mmg sedapkan dan wangi. payah dah la nak jumpa ...
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2012/02/kerabu-keladi-bunting.html
ye la ...mak2 kita dulu buat bengkang xyah boh telo..ttp lembut...santan demer pure ..cukup lemaknya..hehehe
ReplyDeletemak saya pangil bengkang hahaha... sy panggil bingka tepung (^__^)v
ReplyDelete