Alhamdulillah masih berkesempatan menyambut Maulidur Rasul tahun ini. Syukur kerana masih diberi ruang utk bernafas dan dianugerahkan kesihatan yg baik utk terus menjalani kehidupan di atas pentas dunia ini.Sempena MR mari kita berselawat ke atas Nya.
Minggu ini juga kita bercuti lagi pada hari isnin dan Selasa.. anak2 jg cuti sekolah 4 hari wah bukan main suke la diorg ni. Bukan apa leh mengadap tv tu 24 jam ye tak. Aduh letih jg kan layan budak2 ni cuti2 panjang ni he he kecoh dibuatnya . Tp takpe kan masa ni la dpt layan selera diorg ..kalu sekolah pagi...petang barulah dpt tgk muka he he
ok pagi ni kita sarapan ngan apam eno je...cicah kelapa parut sedap tu kan...makan lak panas2.
saja nak kaler purple kasi menarik, asyik pink aje kan ....
Belajar wat apam ni dari kakak ipar masa balik kampung tahun lepas lagi, tp rasanya ramai rakan2 blog YG PAKAR MEMASAK ada resepinya. dan banyak blog 2duk tayang apam ni dulu kan. Apam ni ada macam2 versi rasanya ada yg letak eno ada yg letak nasi.. tp yg ni apam ada letak tapai nasi dan juga eno. Senang je masa tgk SIL buat tp bila try sendiri mengigil juga he he
Tapai nasi kena sediakan dulu 2,3 hari pastu baru leh bikin apam ni. My Mak bukan main gemar apam ni tau sbnya guna tepung beras, kalu dtg umah kat KL ni memang dia sibuk mencari pagi2. Bila my SIL buat hari tu terus dia suh belajar wat...puas sikit makan banyak2 kan. Kalu beli tu kecik2 7 ketul dah singgit. mana cukup he he Jalan punya jalan mencari resepi ni ada rupanya kat blog izahDaut.
yg popular itew...sapa tak kenal kan tq ye adik sayang IzahDaut he he resepi apam beras lebih kurang je ngan resepi SIL cuma dari sukatan je. jadi akak share c/p resepi Izah je kat sini ye, wat rujukan diri sendiri masa akan dtang kelak. SIL punya sukatan lebih banyak sampai sepeket tepung beras cap teratai tu, takut terlebih la kalu kat umah ni he he x leh banyak2 sb ornya tak ramai.
APAM TEPUNG BERAS
sumber: Kak Watie Penang
sumber :IzahDaut
1 cawan nasi (akak wat yg telah jadi tapai)
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis( akak x letak )
sepeket kecil eno
Caranya:
1.
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan
yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat.
Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus
pukul 5 pagi).samalah kita
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
wokey dahpun siap dan habis dimakan pun he he.
TERIMA KASIH BUAT YG SUDI BERKUNJUNG KE SINI DAN JUMPA LAGI WASSALAM
wokey dahpun siap dan habis dimakan pun he he.
TERIMA KASIH BUAT YG SUDI BERKUNJUNG KE SINI DAN JUMPA LAGI WASSALAM
Salam Kak Sara..cantiknya kaler apam purple tu...terus terasa nak ngap sebiji dua...
ReplyDeletewslm Sue
ReplyDeleteTerima kasih...boleh tp kan dah habis he he
as-salam
ReplyDeletecantiknye apam tepung beras tu..warna yg cantik..nice blog!!
btw: tq sudi singgah blog Ady..agar2 kacang hijau kat bawah sungguh menarik..masuk list dulu..tg sharing D RESEPI...
wslm Ady
ReplyDeletetq jg sudi kunjung balas ke blog ni
agar2 tu feberet sy nanti blh try