Skip to main content

kek chiffon rose

 assalamualaikum

selamat berhari minggu.
entry cepat dan pantas hari ni he hee baru lepas siapkan kek chiffon rose ni ..potong dan siap posink dan wat entry.
ni lah namanya tak ada kejaaa
sebenarnya sorang2 duk umah dari semalm hu huu anak2 sorang pun tak ada. Si kakak ikut camping sekolahnya, si abang dan adik tidur kat kat umah SIL di Rawang nun. En asben pulak pagi2 td ke Trengganu huwaaaa so tinggal la sorang2
tu yg nak hilangkan boring wat kek chiffon ni. ptg ni kakak dah balik blhlah makan2. Si kecik Sarah ni beriya-iya nak tido di rumah sil, byk kali tanya boleh ker tanpa mama ni. Bolehhhh katanya
dia okey je tp mama yg tak keruan he heee

alhamdulillah sedappp lembut gebus kek ni cuma agak fail bab nak tanggalkan dari acuan tu. Terkopak sikit he hee atau tak sabau benor tak sempat sejuk
apapun still okey elok. boleh wat makan petang ni sorang2 cicah air kopi o. mai sapa nak temankan bolehhh


ok resepi kek chiffon pandan hasil olahan  hazila.blogspot.com
tqqqqq ye. cuma kita tukar perisa pandan tu ke sirap rose

PANDAN CHIFFON CAKE

Sumber : Sonia, Nasi Lemak Lover

Bahan bahan
5 butir telur kuning
20 gms gula pasir
80 gms minyak jagung
60 gms air + 20 gms pandan extract
125 gms tepung kek

5 butir telur putih
90 gms gula pasir
1/2 sudu teh perahan lemon

Cara cara
1. Kuning telur dan gula pasir di pukul ringan hingan sebati. Masukkan campuran air dan pandan extract dan kacau sekata.
2. Tuangkan minyak jagung dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Ketepikan.
3. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula pasir sedikit demi sedikit dan juga jus lemon ke dalam putih telur. Pukul hingga putih telur menjadi kental/soft peak.
4. Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan tepung, gaul menggunakan whisk hingga sebati.
5. Masukkan baki 2/3 aduanan putih telur dan gaul sekata.
6. Tuangkan ke dalam acuan chiffon cake (20 cm), bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit.
7. Apabila kek sudah masak, keluarkan dan terbalikkan chiffon cake pan dan biarkan hingga ia sejuk.



Comments

  1. Rajinnya mama sara ni, akak punya acuan terperap bertahun dlm almari. Mood baking dah lama berkubur ntah bila nak mula. Nmpk gebu juga chiffon tu...

    ReplyDelete
  2. ingatkn kek cifon chef rose..pasei smlm citer selera tu chef rose buat kek cifon jugak...
    cantik jadinya tu...

    ReplyDelete
  3. Nampak gebunya kek chifon awak buat tu...tengok resepi takde ovelet boleh la saya cuba :)

    ReplyDelete
  4. bestnye chiffon cake rose….nak buat gak la kak. boleh?

    ReplyDelete
  5. salam kak..

    sedapnya makan kek chiffon..gebu dan lembut sangat..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mama sara... lama kita tak menjengok di sini....
    maveles tengok kek wana pink tu... gebusss...

    ReplyDelete
  7. nampka gebu kek chiffon tu, mesti sedap tu Sara.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…