Skip to main content

kastad coktail yg yummyy

assalamualaikum ..salam sejahtera

Dahpun penghujung May 2013, lepas ni June dah. emmm cepatnya masa ni kan.Nak puasa tak lama lg.

 sampai hajat nak buat dan makan puding coktail ni minggu lepas , admit hari tu macam2 pula nak makan he hee selera alhamdulillah okeyyy
 isshhh risau jugak ni karang tak berenti makan naik berkilo-kilo la kan.
Pagi, tengahari, makan emmm malam pun makan nasi jgk ni. 
Asben pun bising makan-makan ktanya karang sakit susah he hee

Kisahnya Ahad lepaslah bila abang dan familynya call nak dtg rumah ptg tu, 
Saja melawat,sb masa duk wad hari tu abang kat kg uruskan ayah yg jg kat wad. apalagi terus teringat kalu buat coktail ok gak kan blh makan ramai2. lgpun penyediaan cepat kan. RVC pun masih ada.Desert camni Kalau tak ada org takut pula tak terabis, biasa la benda2 gini.
setin buah2 coktail dah lama beli wat stok.
so apalagi jom layan he hee

makan yg dah disejukkan, bestkan.
akhirnya si kakak pun tersangkut dgn keenakan susu cair ni bersama buah2 he he


PUDING KASTAD BUAH-BUAHAN COKTAIL
sumber resepi : k.sitidelima

Bahan-bahan  kastad

1 cawan tepung kastad
1/2 cawan gula
4 cawan air
mama tambah 1/2cawan susu segar

masak sehingga pekat berkilat
masukkan dlm acuan dlm sejukkan

kuahnya
1 tin susu cair f&n
1 tin air masak

masak mendidih-sejukkan

satu tin buahan coktail-sejukkan

campurkan kesemuanya dan siap emmmm yummy menikmatinya sejuk2 he hee


Comments

  1. lama jugak sy x ulang buat puding ni. Aritu berangan nak buat...rupanya tpg kastard habis tak perasan...kesian coktail tu masih dlm tin lgi...ni tpg dah ada ntah bila pulak nak buat. Time membara2 nak buat bhn tak cukup, dah cukup M pulak...

    ReplyDelete
  2. oh kena beli tepung kastad n susu cair la nnt,lain2 bahan dah ada kt umah.bole la buat nnt

    ReplyDelete
  3. dessrt yg simple, senang dan cepat nak buat dan laku!

    ReplyDelete
  4. Lagi sedap kalau disejukkan dulu.... Layan tekak yg tengah perit.

    ReplyDelete
  5. Time panas panas ni memang sesuai betulla pekena kastad yg nyaman....

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    alahai..kastad koktel tu memang menggoda tekak..sedap plak makan time sejuk2..nyum-nyum..

    ReplyDelete
  7. Terase sejuk je tekak ni..yummmy..

    ReplyDelete
  8. Aslmkum Mamasaranur
    kastad cocktail mmg yummy tambah mkn sejuk2....

    ReplyDelete
  9. Klu brkmpl ramai2 mmg sesuai hidang cmne..sedap tau..lg2 musim panas..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…