Skip to main content

kek coklat lagi

assalamualaikum

kek coklat lagi...lagi-lagi kek coklat he he...memang tak jemu kan
nak lagi cuti2 sekolah ni kan. 

cuma kali ini mama telah mencuba resepi lain...telah mengopy pastelah resepi yg tak penah buat sebelum ni
nampak lain kan...kalu ikutkan banyak sgt resepi2 kek coklat dlm simpanan baik yg ambik dari intenet mahupun dari majalah2...nampak je resepi kek coklat pasti koyak dan simpan sampaikan tak tahu mana satu yg dah try mana satu ok h hee
cuma sebelum2 ni agak setia dgn resepi kek coklat yg  dah biasa buat dan menjadi. Rasa pun menepati.



yg ni resepi setelah nampak sgt 2 menyelerakan di blog AZIE KITCHEN..apalagi kita pun cubalah dan paling pasti sebabnya adalah sbnya mudah dicampur je semua dan satu sb lg ada fresh milk yg masih berbaki...ok jom tgk resepinya ye

 BEST MOIST CHOCOLATE CAKE EVER
sumber: Happy Cooking Time

Bahan-bahan : 
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula 
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
2 biji telur saiz A
1 tsp garam
1 cawan buttermilk 
1 cawan Mazola vege oil @ minyak masak je
1 1/2 tsp vanilla extract
1 cawan air mendidih (boleh letak coffee/nescafe) 

Cara Penyediaan : 
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).

Lenser loyang 9 x 12 dengan oil dan tabur dengan sedikit tepung.  Saya guna 10 x 10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.

Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
akhir sekali baru masukkan air panas dan setelah sebati masukkan dlm acuan 
bakar dlm 50 minit



tgk lah tu nampak sedap kan...bukan nampak je tau tp memang sedap...jg kelihatan mcm padat tp sebenarnya lembut tau.

Comments

  1. sedapnya tengok kek nie... cantikkk...

    ReplyDelete
  2. sy pon byk koleksi resepi kek cokelat ni...yg ni pon kena masuk buku ni..nmpk sedap je

    ReplyDelete
  3. kak zan pun peminat tegar kek coklat dan mempunyai banyakkkk resepi kek coklat ni. Resepi yg ni pun kak zan pernah buat..dan this is the best moist choc cake dari pemerhatian lidah kak zan dan Hersheys pun feberet choc powder kak zan.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum kak nuri..
    sedapnya kek tu, nampak hirisan2 colat tu lagi.. buat terliur.. tapi tu la.. kek coklat dlm umah ni tak bape laku sangat.. kalau nak makan pun kena wat separuh adunan je.. :(

    ReplyDelete
  5. Hi Mama, what a coincidence, saya pun keluar posting about chocolates.
    I sure love your moist chocolate cake. The kind boleh lupa nama mak, ha ha.
    It looks soooo good! I think 3 pieces will do me fine.
    You sure can make a real great cake!
    Have a nice day, keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  6. Salam pada semua...
    Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. nyum..nyummm sodapnya!..
    berliur tgk ni...hehe..
    sy sllu beli tepung ready made je pastu tambah minyak+air sejuk then kukus...:)

    ReplyDelete
  8. aduhaiii... sedapnye... rasa nak je ngap sepotong...kek ni mmg best kan... neway, ada ke org yg tak suka kek coklat ye tak...hehehe...

    ReplyDelete
  9. perghh mama zila dh lama simpn resepi nie..x buat2 lg nie..kecurrr;)

    ReplyDelete
  10. Salam kak..aduh duh duh..saya memang kalah kalo tengok kek coklat ni....Pasti tergudaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. akak sekeluarga pun memang tak pernah tolak kalau cake ceklat ni.. sedappp..

    ReplyDelete
  12. wow! sgt menggoda... sedap nyaaaa

    ReplyDelete
  13. Kek coklat memang sedap...kita pun peminat kek coklat gak...tak jemu dengan kek coklat...terbaek...

    ReplyDelete
  14. kek cekelat

    sedapnya, terliur pulak tgk, rasa mcm lama je dah tak membaking hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…