Monday, 26 November 2012

kek coklat lagi

assalamualaikum

kek coklat lagi...lagi-lagi kek coklat he he...memang tak jemu kan
nak lagi cuti2 sekolah ni kan. 

cuma kali ini mama telah mencuba resepi lain...telah mengopy pastelah resepi yg tak penah buat sebelum ni
nampak lain kan...kalu ikutkan banyak sgt resepi2 kek coklat dlm simpanan baik yg ambik dari intenet mahupun dari majalah2...nampak je resepi kek coklat pasti koyak dan simpan sampaikan tak tahu mana satu yg dah try mana satu ok h hee
cuma sebelum2 ni agak setia dgn resepi kek coklat yg  dah biasa buat dan menjadi. Rasa pun menepati.



yg ni resepi setelah nampak sgt 2 menyelerakan di blog AZIE KITCHEN..apalagi kita pun cubalah dan paling pasti sebabnya adalah sbnya mudah dicampur je semua dan satu sb lg ada fresh milk yg masih berbaki...ok jom tgk resepinya ye

 BEST MOIST CHOCOLATE CAKE EVER
sumber: Happy Cooking Time

Bahan-bahan : 
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula 
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
2 biji telur saiz A
1 tsp garam
1 cawan buttermilk 
1 cawan Mazola vege oil @ minyak masak je
1 1/2 tsp vanilla extract
1 cawan air mendidih (boleh letak coffee/nescafe) 

Cara Penyediaan : 
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).

Lenser loyang 9 x 12 dengan oil dan tabur dengan sedikit tepung.  Saya guna 10 x 10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.

Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
akhir sekali baru masukkan air panas dan setelah sebati masukkan dlm acuan 
bakar dlm 50 minit



tgk lah tu nampak sedap kan...bukan nampak je tau tp memang sedap...jg kelihatan mcm padat tp sebenarnya lembut tau.

17 comments:

Mori Said said...

sedapnya tengok kek nie... cantikkk...

ummiaisyah said...

sy pon byk koleksi resepi kek cokelat ni...yg ni pon kena masuk buku ni..nmpk sedap je

Sharifah Nadzarah said...

SUKEEEEE....NAMPAK MOIST JER..

Norhaizan hakim said...

kak zan pun peminat tegar kek coklat dan mempunyai banyakkkk resepi kek coklat ni. Resepi yg ni pun kak zan pernah buat..dan this is the best moist choc cake dari pemerhatian lidah kak zan dan Hersheys pun feberet choc powder kak zan.

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak nuri..
sedapnya kek tu, nampak hirisan2 colat tu lagi.. buat terliur.. tapi tu la.. kek coklat dlm umah ni tak bape laku sangat.. kalau nak makan pun kena wat separuh adunan je.. :(

Uncle Lee said...

Hi Mama, what a coincidence, saya pun keluar posting about chocolates.
I sure love your moist chocolate cake. The kind boleh lupa nama mak, ha ha.
It looks soooo good! I think 3 pieces will do me fine.
You sure can make a real great cake!
Have a nice day, keep a song in your heart.
Lee.

mala said...

nyum-nyum!

prog muten said...

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

aTieYusof Family said...

nyum..nyummm sodapnya!..
berliur tgk ni...hehe..
sy sllu beli tepung ready made je pastu tambah minyak+air sejuk then kukus...:)

mama sara nur said...

tq ...memang sedap mori

FnF Simple Life said...

aduhaiii... sedapnye... rasa nak je ngap sepotong...kek ni mmg best kan... neway, ada ke org yg tak suka kek coklat ye tak...hehehe...

zila norazila said...

perghh mama zila dh lama simpn resepi nie..x buat2 lg nie..kecurrr;)

Sue @ Nenie said...

Salam kak..aduh duh duh..saya memang kalah kalo tengok kek coklat ni....Pasti tergudaaaaaaa

Shiela said...

akak sekeluarga pun memang tak pernah tolak kalau cake ceklat ni.. sedappp..

Gee® said...

wow! sgt menggoda... sedap nyaaaa

rahel said...

Kek coklat memang sedap...kita pun peminat kek coklat gak...tak jemu dengan kek coklat...terbaek...

Tina Othman said...

kek cekelat

sedapnya, terliur pulak tgk, rasa mcm lama je dah tak membaking hehe

biskut kacang hijau

assalamualaikum   tqqq AlongRoz kongsi resei BISKUT KACANG PEAS Resepi :  AlongRoz@HomeKreation BAHAN-BAHAN:- ...