iklan

Sunday, 18 November 2012

cucur gelang ubi keledek oren

 assalamualaikum
salam sejahtera buat semua
cucur gelang @ komesialnya dikenali dgn kuih keria
memang kesukaan anak sulong kita ni, selalu kalu kat kampung tu opahnya korek ubi kayu dan mama watkan keria ni kasi kenyang

sb apa opahnya kesiankan abang is yg tak makan nasi tu. Org lain kekeyangan makan nasi ramai2 berhidang dia duk tengok je hu hu
kalu pagi2 tokki ajak g kedai beli roti canai je tp bila tokki tak sehat resepi cam biasa yek he he pakai buh je main agak2, rasa 
paling seriau kalu wat kuih keria ni bab nak sira gula tu he he alhamdulillah kali ni blh dikatakan elok je gula nya
utk resepi lebih baik ikut sukatan blh jenggah 
disini  dan .disini


cucur gelang @ keria



Bahan-bahan
  • 400 gm keledek oren
  • 1 cawan tepung gandum* tambah sikit sb lembik
  • 2 sb gula untuk menyira dan sedikit air
  • Cara-cara

  1. keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
  2. toskan keledek dan lecek hingga lumat
  3. campurkan tepung gandum bersama keledek sampai sebati.
  4. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
  5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
  6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah diangkat.

11 comments:

  1. alamak...peberet bah ni kak..hehe
    suka nya makan kuih ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dari kecik sentiasa makan ni kan he he

      Delete
  2. sedap cok keria... nani suka gak ni.. tapi anak2 kureng minat.. kalau nak makan, kena beli utk diri sendiri je.. kalau donat pun diorang layan big apple je.. :( sedeyy tak de kawan.. hahahahaha.. :)

    >> akak bape result UPSR anak akak? ape pun tahniah la.. sbb dah dapat result.. mcm mana result dia.. itu dah tak bape penting skrg ni.. dah masuk form 1 pun lepas ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la he he terbalik anak2 akak suker ni
      abg Is dpt 4A1B Alhamdulillah w/pun target dia 5A he he
      ye la kan masuk sekolah menengah lg byk cabaran kan
      Nani apapun result anak2 kita terima tak boleh paksa kan ..

      Delete
  3. Bila jumpa kuih gelang, terlupa donut yang gebu gebas... kuih gelang a.k.a keria lebih menggugat!

    ReplyDelete
  4. Salam...kuih yang tak lapuk sejak berzaman..Sedap ni buat minum dipetang hari.

    ReplyDelete
  5. sedapnya, peberet saya ni tapi dulu penah try, keras boleh baling ke dinding hehe

    ReplyDelete
  6. mkn hangat2 ni mmg sedap kak..

    ReplyDelete
  7. Salam pada semua...
    Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Salam Mama Sara...
    kat umah ni byk stok ubi keledek...mcm2 benda yang dtg dlm fikiran..nak buat donat la..nak buat tat keledek la...nak buat kuih keria la...nak buat talam keledek la...aduhai...

    ReplyDelete

kata-kata manis