Skip to main content

cucur gelang ubi keledek oren

 assalamualaikum
salam sejahtera buat semua
cucur gelang @ komesialnya dikenali dgn kuih keria
memang kesukaan anak sulong kita ni, selalu kalu kat kampung tu opahnya korek ubi kayu dan mama watkan keria ni kasi kenyang

sb apa opahnya kesiankan abang is yg tak makan nasi tu. Org lain kekeyangan makan nasi ramai2 berhidang dia duk tengok je hu hu
kalu pagi2 tokki ajak g kedai beli roti canai je tp bila tokki tak sehat resepi cam biasa yek he he pakai buh je main agak2, rasa 
paling seriau kalu wat kuih keria ni bab nak sira gula tu he he alhamdulillah kali ni blh dikatakan elok je gula nya
utk resepi lebih baik ikut sukatan blh jenggah 
disini  dan .disini


cucur gelang @ keria



Bahan-bahan
  • 400 gm keledek oren
  • 1 cawan tepung gandum* tambah sikit sb lembik
  • 2 sb gula untuk menyira dan sedikit air
  • Cara-cara

  1. keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
  2. toskan keledek dan lecek hingga lumat
  3. campurkan tepung gandum bersama keledek sampai sebati.
  4. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
  5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
  6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah diangkat.

Comments

  1. alamak...peberet bah ni kak..hehe
    suka nya makan kuih ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dari kecik sentiasa makan ni kan he he

      Delete
  2. sedap cok keria... nani suka gak ni.. tapi anak2 kureng minat.. kalau nak makan, kena beli utk diri sendiri je.. kalau donat pun diorang layan big apple je.. :( sedeyy tak de kawan.. hahahahaha.. :)

    >> akak bape result UPSR anak akak? ape pun tahniah la.. sbb dah dapat result.. mcm mana result dia.. itu dah tak bape penting skrg ni.. dah masuk form 1 pun lepas ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la he he terbalik anak2 akak suker ni
      abg Is dpt 4A1B Alhamdulillah w/pun target dia 5A he he
      ye la kan masuk sekolah menengah lg byk cabaran kan
      Nani apapun result anak2 kita terima tak boleh paksa kan ..

      Delete
  3. Bila jumpa kuih gelang, terlupa donut yang gebu gebas... kuih gelang a.k.a keria lebih menggugat!

    ReplyDelete
  4. Salam...kuih yang tak lapuk sejak berzaman..Sedap ni buat minum dipetang hari.

    ReplyDelete
  5. sedapnya, peberet saya ni tapi dulu penah try, keras boleh baling ke dinding hehe

    ReplyDelete
  6. mkn hangat2 ni mmg sedap kak..

    ReplyDelete
  7. Salam pada semua...
    Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Salam Mama Sara...
    kat umah ni byk stok ubi keledek...mcm2 benda yang dtg dlm fikiran..nak buat donat la..nak buat tat keledek la...nak buat kuih keria la...nak buat talam keledek la...aduhai...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…