iklan

Wednesday, 7 November 2012

agar-agar pandan

Assalamualaikum 

Pagi yg cerah...alahamdulillah, 
harap sampai petang sbnya hari ni kena ke SKT 1 utk perjumpaan ibubapa dan ambil uniform
Adik Sarah prasekolah  thn depan.Tgh senyum lebar dia, nk sabar nk ke sekolah he he

Dah lama tak makan agar-agar,buat lagilah lama dah
sbnya kalu buat pun tak ada siapa yg makan hu hu sorang2 je layan
kalau dadih tu ye...sekejap je licin tp balik raya haji lepas dpt lepaskan keinginan nak buat agar2 pandan ni walaupun pada asalnya tngin nak buat agar2 kemenyan Izahdaut tu. he he bertukar la pulak ke agar2 pandan  bila tgk daun2 pandan yg banyak dan subur di tepian rumah mak.



 resepinya kita guna agar2 bertali y g dlm plastik 20 gmtu sb kat kg tak ada jual yg serbuk. Jadinya bila agar2 bertali sukatan air main agak2 lah .Dulu kak long kita ada bgtau kalau agar2 bertali ni sukatan airnya guna plastik agar2 pun blh cuma  lebihkan 1/2 maknanya 1 plastik 1/2 air.  
tp utk resepi khusus blh intai2 blog izahdaut, senang cerita kan dah tentu sukatannya betul.

terima kasih yg sudi kunjung kesini ye

13 comments:

  1. Bestnye dapat pra.. haikal tak dapat... 53/50 no giliran dia.. so kalau ada sape tak masuk boleh masukkan haikal.. dah hantar surat rayuan.. harap2 dapat.. nak kena hantar pra juga.. sbb haikal nak sekolah baru.. lagi pun dia boleh la belajar sesuaikan diri kat sana.. sblm darjah 1 nanti kan.. :)
    bape yuran dan barang2 pra tu kak?

    ReplyDelete
  2. anak sy pun dpt pra tahun depan...sedap agar2 tu...

    ReplyDelete
  3. Saya pun pernah guna kaedah yang sama dulu. Sukat air guna beg plastik agar agar tu.

    ReplyDelete
  4. ma mala mmg suka buat agar-agar pandan ni. kalau dia buat bahangian bawah mesti jadi clear atas saja hijau.

    ReplyDelete
  5. nyaman masuk tekak rasanyer..
    rajin mama...

    ReplyDelete
  6. Peberet sepanjang zaman.Sejuk anak tekak ari ni cuaca panas kt penang

    ReplyDelete
  7. seronoklah adik sarah dpt sekolah yekk...
    tahun depan abg haziq tahun 1 dah.. alin tak antar lg ke tadika.. tunggu 5 tahunlah baru antar kot.. ibu ngan ayah bajet kureng.. hehe..

    akak pun lama dah tak buat agar2 tu.. abang akak suka mkn.. tp akak ni yg malas bebenor nak buat..aduhaii... akak pun kalau buat guna agar2 tali je.. main agak2 je.. hehe.. tu yg kadang tu payah nak bagi resepi tepat kan..

    ReplyDelete
  8. syioknye mkn agar2 kan... kalo sy tak kira sejuk ke panas ke... mmg layan... slurp2 laju je masuk tekak... haishhh...

    ReplyDelete
  9. dah lama x buat la..rindu nk mkn agar2 camne ..slurrpppp sejuk2 paling sedapp:))

    ReplyDelete
  10. Assallamualaikum Mama sara nur..

    Dulu Naz ada simpan sukatan air utk berapa gram agar2 bertali tp sebab dah lama tak guna agar2 bertali ni, mana ntah hilangnya sukatan tu..huhuhuuu.. Skrg kalau suruh pakai agar2 berali rasa was2 sikit.. Takut terkeras...heheheee..

    Sweet jer kaler agar2 tu.. Bukan hijau tapi kehijauan... Seronok dan excited Adik sarah nk gi sekolah yer..

    ReplyDelete
  11. akak.. best la.. yuran murah.. monthly pun tak de kan.. berbaloi2.. :)
    harap2 haikal pun dapat after rayuan tu...

    ReplyDelete
  12. Selalu akak buat agar2 ni time open house....sedap n mmg fav.

    ReplyDelete

kata-kata manis