Skip to main content

agar-agar pandan

Assalamualaikum 

Pagi yg cerah...alahamdulillah, 
harap sampai petang sbnya hari ni kena ke SKT 1 utk perjumpaan ibubapa dan ambil uniform
Adik Sarah prasekolah  thn depan.Tgh senyum lebar dia, nk sabar nk ke sekolah he he

Dah lama tak makan agar-agar,buat lagilah lama dah
sbnya kalu buat pun tak ada siapa yg makan hu hu sorang2 je layan
kalau dadih tu ye...sekejap je licin tp balik raya haji lepas dpt lepaskan keinginan nak buat agar2 pandan ni walaupun pada asalnya tngin nak buat agar2 kemenyan Izahdaut tu. he he bertukar la pulak ke agar2 pandan  bila tgk daun2 pandan yg banyak dan subur di tepian rumah mak.



 resepinya kita guna agar2 bertali y g dlm plastik 20 gmtu sb kat kg tak ada jual yg serbuk. Jadinya bila agar2 bertali sukatan air main agak2 lah .Dulu kak long kita ada bgtau kalau agar2 bertali ni sukatan airnya guna plastik agar2 pun blh cuma  lebihkan 1/2 maknanya 1 plastik 1/2 air.  
tp utk resepi khusus blh intai2 blog izahdaut, senang cerita kan dah tentu sukatannya betul.

terima kasih yg sudi kunjung kesini ye

Comments

  1. Bestnye dapat pra.. haikal tak dapat... 53/50 no giliran dia.. so kalau ada sape tak masuk boleh masukkan haikal.. dah hantar surat rayuan.. harap2 dapat.. nak kena hantar pra juga.. sbb haikal nak sekolah baru.. lagi pun dia boleh la belajar sesuaikan diri kat sana.. sblm darjah 1 nanti kan.. :)
    bape yuran dan barang2 pra tu kak?

    ReplyDelete
  2. anak sy pun dpt pra tahun depan...sedap agar2 tu...

    ReplyDelete
  3. Saya pun pernah guna kaedah yang sama dulu. Sukat air guna beg plastik agar agar tu.

    ReplyDelete
  4. ma mala mmg suka buat agar-agar pandan ni. kalau dia buat bahangian bawah mesti jadi clear atas saja hijau.

    ReplyDelete
  5. nyaman masuk tekak rasanyer..
    rajin mama...

    ReplyDelete
  6. Peberet sepanjang zaman.Sejuk anak tekak ari ni cuaca panas kt penang

    ReplyDelete
  7. seronoklah adik sarah dpt sekolah yekk...
    tahun depan abg haziq tahun 1 dah.. alin tak antar lg ke tadika.. tunggu 5 tahunlah baru antar kot.. ibu ngan ayah bajet kureng.. hehe..

    akak pun lama dah tak buat agar2 tu.. abang akak suka mkn.. tp akak ni yg malas bebenor nak buat..aduhaii... akak pun kalau buat guna agar2 tali je.. main agak2 je.. hehe.. tu yg kadang tu payah nak bagi resepi tepat kan..

    ReplyDelete
  8. syioknye mkn agar2 kan... kalo sy tak kira sejuk ke panas ke... mmg layan... slurp2 laju je masuk tekak... haishhh...

    ReplyDelete
  9. dah lama x buat la..rindu nk mkn agar2 camne ..slurrpppp sejuk2 paling sedapp:))

    ReplyDelete
  10. Assallamualaikum Mama sara nur..

    Dulu Naz ada simpan sukatan air utk berapa gram agar2 bertali tp sebab dah lama tak guna agar2 bertali ni, mana ntah hilangnya sukatan tu..huhuhuuu.. Skrg kalau suruh pakai agar2 berali rasa was2 sikit.. Takut terkeras...heheheee..

    Sweet jer kaler agar2 tu.. Bukan hijau tapi kehijauan... Seronok dan excited Adik sarah nk gi sekolah yer..

    ReplyDelete
  11. akak.. best la.. yuran murah.. monthly pun tak de kan.. berbaloi2.. :)
    harap2 haikal pun dapat after rayuan tu...

    ReplyDelete
  12. Selalu akak buat agar2 ni time open house....sedap n mmg fav.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…