Skip to main content

mempelam kampung

 assalamualaikum semua

Hari ni anak2 form 3 akan menghadapi PMR kan, mesti berdebar-debar emak ayah ni. Selamat menempuh peperiksaan  Insyaallah segalanya pasti berjalan lancar dan semua beroleh keputusan cemerlang.  Masa dulu tingkatan 3 kita SRP pun sama memang dap dup jg he he peperiksaan pertama yg besar bila memasuki alam persekolahan menengah.
Anak buah ada sorang tahun ni PMR Kak long yg jadi harapan mama dan abahnya selak anak sulong.
Semoga berjaya ye Kak long.

ok macam yg dijanjikan nak tayang jg buah mempelam kampung yg sangat2 sedap ni, baunya tak sama ngan mangga2 lain. Rasanya manis asli ada masam2 sikit. pagi2 nampak ni terus ngap he he takyah guna pisau pun tak apa. memang maveless layan mempelam ni.  Pokok mempelam kampung kat rumah arwah tok ni memang dari dulu lg, ingat masa dulu2 bila musim buahnya yg lebat tu tak termakan dibuatnya. Arwah tok simpan dalam tempayan kadang2 tu bila kitorg tak dtg he he Nak lagi waktu tengahri tu duk je bawah rumah nunggu buah gugur, berebut bila bunyi buah jatuh he he


satu lagi pokok kat tepi bendang bila nagin tiup sepoi2 tu bestnya menikmati mempelam ni. Rindu sgt dgn suasana gini. Sekrg bila semuanya dah tak ada tinggal kenangan je lah. Pokoknya masih ada berbuah cuma yg tak samanya bila pandang bendang yg kering kontang, rumah arwah tok yg usang tunggu masa nak roboh je....

Comments

  1. waalaikumsalam kak..
    wahhhh dah tayang mempelam kg plak.. mmg susah nak jumpa kalau kat KL ni.. kalau yg masak peram banyak la... tapi dulu time musim pelam ni masak.. nani siap panjat pokok.. amik pelam.. makan atas pokok lagi.. mmg tak payah pakai pisau.. ye la.. pokok pelam kg kan besar2.. dahannye rendang2 tu.. leh la lepak2 lagi atas tu.. skrg semua tinggal kenangan.. tak de lagi cuma tinggal kenangan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Nani mana ada jumpa, seb baik blk baru2 ni tgh musim he he
      best tu duk atas pokok tp pokok mempelam arwah atok akak ni tinggi x leh panjat, ktorg tungggu je jatuh, berebut kutip tu yg best padahal byk dpt nya he he
      ooo nani pun sama yek kenangan dulu2 tak bisa diupakan kan kan sgt2 happy dulu2 zaman kanak2 byk yg kita blh buat axtvt mcm2
      sgt2 rindu suasana dulu...

      Delete
  2. eh lupa..
    SELAMAT MAJU JAYA buat kak long.. semoga berjaya.. :) PMR baru 1st day.. sempat lagi kalau nak kaji2..

    ReplyDelete
  3. assalam mamasaranur..acik memang tak boleh tahan bila tengok gamabr pelam ni..terus terliur..sedap..
    semoga kak long berjaya dengan cemerlang didalam peperiksaannya

    ReplyDelete
  4. >>>> akak.. GA senang je kalau nak join.. just

    ReplyDelete
  5. isy.. salah tekan..
    GA senang je nak join kak.. ikut syarat2 dia je.. tak susah.. cer akak cuba.. biasa kena buat entry.. copy paste gambar banner yg dia bagi.. lepas tu tinggal link kat blog dia.. senang je.. :) kalau akak nak cuba.. nanti akak cuba la.. :) kita just tunggu due date.. and tengok no cabutan bertuah..

    ReplyDelete
  6. Salam, dah kecurrrrrrrr ni...

    semoga dipermudahkan utk Kak Long ya..

    ReplyDelete
  7. smoga kak long dapat menjawab dgn cemerlang kak..kecurr pelam nie:))

    ReplyDelete
  8. da lama tak makan pelam mcm ni...dulu masa duduk kuaters ada kat belakang rumah ajer..rindunya...
    Good luck to Kak long...

    ReplyDelete
  9. emm, kecur liur..
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. jom klik link ni.. join Giveaway ni.. http://mrs-supergirl.blogspot.com/

    ikut instruction dia.. and nanti jangan lupa letak nama

    Referrel : Jassnani kat komen penganjur.. :)

    ReplyDelete
  11. Salam kak! ooohhh! kita sgt sgt suke pelam mcm ni! kat sini mmg byk pelam, nak pelam apa sume ada tp yg pelam2 mcm ni jarang sgt jumpa, kita suke pelam2 kampung mcm nii, sedapnya!

    ReplyDelete
  12. salam nurin...
    Ahad tadi baru kutip pelam telur (pelam kecik2) kt depan pagar (gam. esok masuk n3)
    pelam ni dah jadi moden sikit sbb dah dikutip tepi pagar..bukan ditepi bendang....

    ucu pun sama mcm nurin...dolu2 kt kpg pun macam tu..skrag bendang masih lagi ada tapi pokok pelam dah habis ditebang sbb boleh luaskan petak sawah...

    ReplyDelete
  13. terliur tgk mempelam kg tu.. mmg sedap! dulu kat rumah ada sepokok.. tp skrg dah kena tebang sebab nak sambung rumah...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…