Skip to main content

roti jala + kari ayam

 assalamualaikum semua

Selamat memulakan tugas kembali....alhamdulillah hari ni cuaca sgt2 elok kan.
tadi terlupa jg yg hari dahpun hari selasa, ingatkan isnin tadi he he maklumlah selalunya mula masuk isnin kan. Duk belek2 gambar mana yg nak masukkan n3 dulu ni...Tgk gambar takde idea pulak apa yg nak ditullis..gambar2 raya, jamuan raya kalau masuk blog boleh jg wat kenangan di hari kemudian kan..
last2 letak je n3 roti jala he he

roti jala ni kesukaan kakak Tisha anak dara  kat rumah ni. Mama pun suka jugak, kalu ke open house tu bila nampak hidangan ni itulah yg dimakan dulu. kena dgn kuah dari yg sedap, sedaplah kan. Ada jg yg sediakan kuah durian tp mama kurengg sikit kuah durian ni. kalu cicah roti tu ok. Ragam2 manusia namanya kan...lain org lain seleranya, betul tak??
kalu buat sendiri sikitpun cukup dah ..sekali makan. Sebab tu kalu teringin baik beli je 3 hinggit. masa last puasa hari tu kat mak kat kg request SIL suh wat..memanglah kena sekilo tepung, itupun sekali hadap dek anak2 buah langsai sekelip mata he he

wokey cerita pasal resepinya ada yg bubuh santan ada yg letak susu cair dan ada jg yg letak air biasa je kan...rasanya kalu buh susu cair lemak2 rasanya dan letak santan pun sama sedap jg ehh

cuma disini nak share resepi yg dicopy kat myresep ihttp://www.myresipi.com/top/detail/3243

ROTI JALA

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 3 cawan air/santan/ susu segar

Cara-cara

  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.



ok bolehlah cuba siapa yg nak cuba ye.


Comments

  1. sedapnya menjala-jala ni ..... rasa laparlah pulak!

    ReplyDelete
  2. lamaaaaanya akak tak menjala ,sedap dicicah dengan kari

    ReplyDelete
  3. Alaaahaiii.. Sedapnyer nampak roti jala n kuah kari tu.. Mana nak cari ni? Telan air liur lg laa..

    ReplyDelete
  4. roti jala mmg x pernah rasa jemu nk mkn,forever sedappp:)

    ReplyDelete
  5. sedapnyer roti jala ...tiba2 terbau haruman kari ayam yg wangi...furgghhhh terbaekkk!

    ReplyDelete
  6. Aslmkum mamasaranur. kat rumahpun kami sekeluarga suka roti jala cicah kari....
    samalah kalau cicah kuah lain kurang suka..

    ReplyDelete
  7. Salam Mama Sara..
    sedapnya roti jala cicah kari ayam...leh mkn banyak ni...

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak...
    sedapnya.. roti jala cicah kari mmg best...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…