Salam satu MALAYSIA sempena hari Malaysia hari ini...alhamdulillah sangat2 bangga jadi anak Malaysia yg aman dan makmur ini.
Semangat patriotik perlu mekar di sanubari setiap warga Malaysia sepanjang masa kan. Malaysia adalah tanahair kita sejak dilahirkan hinggalah ke hujung nyawa.
Semoga apa ada hari ini akan kekal hingga ke anak cucu cicit...keAmanan dan ketenteramannya..
Semangat patriotik perlu mekar di sanubari setiap warga Malaysia sepanjang masa kan. Malaysia adalah tanahair kita sejak dilahirkan hinggalah ke hujung nyawa.
Semoga apa ada hari ini akan kekal hingga ke anak cucu cicit...keAmanan dan ketenteramannya..
SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA KE 49...tgh bersemangat dengar ucapan PM
Kat TV tadi.
Mmemandangkan hari Malaysia kita semua akan bercuti esok kan hari isnin wah syoklah 3 hari ni. Ramai pulak tu yg nk wat OH di hari2 akhir bulan syawal. Hari ni Taska pun wat OH utk jemput para ibubapa tak dptlah nk hadirkan diri ke oh kawan2 yg jemput huh uh sedeyyy tp takper esk boleh jalan2 kan he he
cerita pasal Makmur mari layan biskut my feberet jg ni..biskut makmur yg putih melepak disaluti gula.
dah lepas raya baru dpt update n3 biskut ni he he suka dgn bau minyak sapi...i likeeeeeeeeeeee dari dulu dan kini tau. Zaman dulu2 belum kawen rajin gak membuat biskut ni dengan kakak tp tolong dia gentel2 je nak mempercepatkan sb nanti leh wat biskut lain heeeeeeee suka tu suka jugak kan tp cumanya x boleh ngadap sepanjang masa je comfirm nanti akan bertambah naik kilogram he he
biskut ni tak banyak bahan2nya kan ..senang cuma kalu guna tepung gandum mesti sangai ( goreng tanpa minyak supaya ringan jadinya biskut ni gebus kantp yg ni cuba ikut resepi Mokwo http://mokwonik.blogspot.com/2011/11/makan-at-pjsyed-bistro.html guna tepung red rose yg stoknya masih berbaki tu. ...tq ye Mokwo
Biskut makmur II
sumber; Mokwo
bahan-bahan utk doh:
1 cawan minyak sapi tulen
3 1/2 sudu besar gula icing
3 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil garam
3 cawan tepung gandum (mokwo guna tepung red rose lagi sedap )
-guna tepung redrose
inti:
1/2 cawan kacang tanah--goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar
3 sudu besar gula pasir
--kisar kering semua bahan inti. ketepikan
hiasan:
gula icing secukupnya
cara2:
- satukan bahan2 doh. uli sebati
- balut doh dengan cling flim dan simpan dalam peti sejuk utk 2 jam
- bila nak mencanai doh, keluarkan doh dan biarkan pada suhu bilik.
- ambil 1/2 sudu besar doh, sudukan 1/4 sudu kecil inti dan bulat2 kan
- ulang proses tersebut sampai habis
- bakar pada suhu 160 C dalam masa sekitar 20 minit..bergantung pada oven masing2 lah yek!
- bila biskut dah agak sejuk sedikit bolehlah golek2 kan dalam gula icing
sekali lg nak ucapkan SELAMAT HARI MALAYSIA buat semua rakyat Malaysia..
TERIMA KASIH DIATAS KUNJUNGAN TEMAN2 DI ALAM MAYA KESINI..TERIMA KASIH PADA YG SUDI BERKENALAN
SAYANG SEMUAAAAAAAAAA
assalam mama sara nur..kegemaran acik jugak ni..tapi tak pernah buat sendiri..tahun ni acik beli lagi..sekali tengok dah tak de..rupanya anak kedua dah bawa pi kerja..ada jamuan raya katanya..uuu..redho je la..tak dek rezeki..
ReplyDeletebestnye... selalu time gini tinggal serdak2 kuih raya je... rajin nye mamasara buat kuih lagi... sedap tuuuu
ReplyDeleteSedapnya kuih makmur... makan seketul dua pun dah puas... tapi kalau dah habis raya, serdak2nya pun nak pulun juga ha ha ha ahhh.
ReplyDeleteassalamualaikum - biskut makmur sedap .. inti kacang lebih sikit na...
ReplyDeletedtg ke sini tgk ada biskut makmur terus saya ke dapur kot2 ada lagi baki biskut makmur yg saya beli raya hrtu...nasib ada 4 biji lagi...jadi lerrr hilang kempunan.
ReplyDeleteSalam kak, sedap sekut makmur, kita suke :D tp tahun ni kita tak rajin pulak nak buat hihihi... tahu nk makan ajerr tp malas buat :D
ReplyDeleteSelamat hari malaysia....
ReplyDeleteSiok la makan biskut makmur ni...tak terasa dah 10 biji masuk mulut..hehehe...
Rajin nyee akak, buat biskut makmur tuuu
ReplyDeleteSure sedapp kan
Selamat hari malaysia kak
Teman pun suka biskut makmur nie....mmg favourite masa zaman kanak2 lagik...
ReplyDeletePaling suka bila biskut nie melt dlm mulut...furghhhh sedapnyer!
mm.. sedap. Bundo suka biskut ni.
ReplyDeletesalam mama...akak lambat mari laaah!...tengok biskut ni memang mcm nak buat lagi lahhh! my kesukaan!!...tq mama sudi terai resepi nih..harap2 menepati citarasa mama!chome nya letak dlm papercup itam tuh!
ReplyDeletedulu tiap tahun kalau raya memang biskut wajibni...
ReplyDeletekalau takder macam tak kena.. lastnyer lepas rayapun buat lagi...