Skip to main content

kek gula hangus


assalamualaikum

Cuaca kat sini mendung dari tadi bila pandang ke luar kellihatan rintik2 hujan mula turun ke bumi....sejukkk nyaman. makin Lena anak2 kat taska tido nampaknya bila sejuk camni.

. Macamna agaknya adik2 anak2  harap2 semuanya tenang ...Insyaallah berkat usaha pasti berjaya.
Bukan anak2 je yg mendebar ibuayah ni lagilah kan kan.tak putus2 berdoa ..Buat  pelajar2 SRAI  belum berakhir lg minggu dpan kena bersedia untuk soalan2 PSRA pulak kan


Ok ye. skrg boleh kita n3 masak2 kembali....mari layan kek gula hangus pula ataupun setengahnya panggil kek sarang semut. Mana2 pun bolehlah kan. Buat sebelum raya hari tu kirim kat SIL sebijik. Lama jg tak membaking kek gula hangus ni sampailah dah lupa tp bila belek2 buku resepi alhamdulillah masih ada resepinya tp sayangnya tak tertulis nama empunya resepi la pulak


resepinya dpt seketul kecik je..mama wat dlm bekas yg memanjang oklah. bila google resepi kebanyakannya sama sahaja. Mungkin salah satuya masa copy dulu kot. Harap2 siapa empunya resepi yg asal tak marah ye.

Resepi Kek Gula Hangus


Resepi Kek Gula Hangus

Bahan-bahan

1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 sd kecil soda bikarbonat
1 sd kecil esen vanilla

Cara Menyediakannya.
1.    Gula digoreng dengan api sederhana besar.
2.     Bila gula sudah agak cair, masukkan air panas.
3.    Selepas itu, masukkan mentega dan kacau sampai mentega cair dan ketepikan.
4.    Kemudian, pukul telor sampai kembang & pekat.
5.    Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
6.    Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak.
7.    Tuangkan esen vanilla. Kacau.
8.    Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Gaul sebati.
9.    Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) bagi mendapatkan sarang yang cantik.
10.    Dan bakar selama 60 minit di mana suhu oven 160 °c.


Comments

  1. Assalamualaikum..
    kak.. kat puchong pun pagi tadi renyai2 hujan.. tapi lalu tak basah ler.. heheh.. just hujan rintik2 je sikit...
    teringat time 1st mengidam beberapa bulan lepas.. kek sarang semut la paling nani teringin sangat.. sampai sanggup wat sendiri walaupun 1st time wat.. tapi dah rasa.. ok lah.. boleh boleh la.. tak mintak dah la sampai skrg..

    ReplyDelete
  2. klu org x reti buat..mmg x jadi sarangnya tue mama..sedap fav zila kuih nie..

    ReplyDelete
  3. salam ... ni mmg favourite. nak buat pun senang. bahan pun tak byk,

    ReplyDelete
  4. Cantik kejadiannya....memang fav akak sekeluarga.Kalau buat kek gula hangus ni mmg sekejap aje licin.

    ReplyDelete
  5. salam mama...hitam molek kek dia..mokwo suka makan nih tapi orang lain dlm umah tuh tak brape suka..so memang jarang nak buat..selalu beli jerrr...lately tak nampak batang idung lak mak cik yg jual kek nih...hemmm!nampaknya kalau teringin, kena buat sendiri lah!

    ReplyDelete
  6. kalau nampak kek gula hangus ni mesti teringatkan arwah mak sebab dia cukup expert buat kek ni. Sedap pulak tu...

    ReplyDelete
  7. assalam sara..memang cantik sungguh kejadiannya kek sara ni..terus rasa teringin nak makan..tpi acik tak pernah buat sendiri..nak makan selalu beli je

    ReplyDelete
  8. lawa keknyer...bersarang elok jer...CK tak pernah lagi buat kek gula hangus ni, takut hangus rentung langsung takleh makan...heehe...

    ReplyDelete
  9. salam kenal mamasara.sedapnya kek tu.selalu bila nak makan saya oder kat kawan je coz takpandai dan tak penah cuba buat sdiri hihi

    ReplyDelete
  10. cantiknye kejadian kek sarang semut tu...bersarang2..QH xgeti buat kek ni..mesti xjadi cmtu..

    ReplyDelete
  11. Salam kak :D kita dtg awal2 pagi nii belum nak tido lagi hihihi.... Mak kita suke sgtlah makan kek ni dulu2, kalau menajadik mmg bersarang gitu kan jadiknya, cantekkk!

    ReplyDelete
  12. dah lama tak buat..sedap lembut je,warga emas lagi suka kek mcmni..kek tradisional.

    ReplyDelete
  13. Sedapkan kek sarang semut... suka makan tapi belum pernah buat!

    ReplyDelete
  14. Memang sedap kek sarang semut ni...suka banget..

    ReplyDelete
  15. Slmt berhujung minggu Mamasaranur. dah lama tak buat kek gula hangus ni....suka mkn yg lembab gini...sedap...

    ReplyDelete
  16. nampak cantik menjadi sarang nya...kalor pun cukup menarik. Fav akak ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…