Skip to main content

kek karemel- alhamdulillah rezeki



assalamualaikum 
alhamdulillah masih diberi ruang utk update n3. kali ni nak letak gambar2 kek karemel je.
kek karemel tempahan dari kawan dekat 2 rumah dan cikgu Lina di taska dan jg adik iparnya. 
Layan je ye gambar2 ni, dah alang2 wat org tu terus wat sebiji utk SIL masa nk hantar kain nak wat baju. Dah lama anaknya duk request he he .Resepi disini yehttp://fromintankitchen.blogspot.com/2011/09/berakhir-sudah-sumpahan-itu.html

yg ni potong masa kat umah SIL, sempat snap gambor he he nk jg tengok corak2 kat dalamnya tu kan.

TERIMA KASIH pada yg sudi jenggah disini ye.
jumpa lagi

Comments

  1. entah bila dapat rasa kek keramel ni ;)

    ReplyDelete
  2. pernah buat sekali jer kek ni, lepas tu dah tak buat dah, coz takde sapa nk makan...

    ReplyDelete
  3. ala menawan kalbu kek ini semuanya...
    berseri2 gitu..

    ReplyDelete
  4. nur easy....nak rasa dtg sini ye he he

    CK, he he buat utk org lain ni

    Cho tq , seri warna-warni he he

    ReplyDelete
  5. salam kenal... dulu ogyep rajin juga buat caramel kek ni.. Anak2 pun suka.. tapi lately, hubby kata too sweet untuk buat selalu.. may b once in a blue moon kot baru nak buat..

    ReplyDelete
  6. Salam Mama..ni klu dapat sepotong dua yang baru keluar dari peti sejuk..nyamannya meluncur ke anak tekak...

    ReplyDelete
  7. Salam.kek karamel makan sejuk2...nyaman.tengok kwn2 buat..teringin nak buat lagi...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…