Tuesday, October 4

pasar pg Temerloh

 Alhamdulillah selamat Ke Temerloh
Rombongan cik kiah 
kali kedua ciknur  dtg Temerloh
kali pertama dulu bila ank buah bertunang dgn org sini.
Dan kali ni ikut rombongan cik kiah @ rombongan boss sekeluarga dan staff taska pula he hee. 

2 1/2 jam perjalanan. gerak dari kl Jam 7 sampai 9. 30.
alhamdulillah clear jalan.
  Pasar tani @ pasar pg yg terpanjang katanya.
memangg pun jenuh berjalan. dan mcm2 ada. Dari brgan kering ,basah, baju2 kraftangan, makanan perlbagai ada. 
Org pun bersesak sesak jga terutama bahagian tghnya. Jualan basah, ikan2 sungai. 

 

Mcm 2 kerepek jual. Pisang, 
beli jga svbgai kudapan



Ikan besar ikan kecik semua ada.
bila nampak ikan ni auto akan teringat terbayang pd arwah makayah 😌 Kesukaan dorang. 
Tmpt ciknur ikan sungai gini ada jual.jga pekan sehari pd hari selasa dan jumaat. arwah mak mesti beli..dan buat masak lemak kuning campur belimbing.
alahaiii rinduu pula 

ciknur je xmkn tp kalau mak masak mkn kuahnya je




Yg mana tempat clear je ciknur snap.gambar he he. 

tgh2 jalan2 tu penattt, kita lapar so benti mkn . ada gerai Jual nasi berlauk. Hah nampak tu cik.suami bedal.udang, ikan keli.sambal.feberet dia. Dan pucuk ubi lemak tempoyak tu ciknur ambik.jga emmm.sedappp.
sempat la.tapau utk.makyong kat umah.


Abg driver bas bg masa jam.11.30 .so.kumpul utk ke destinasi seterusnya.
cari.mkn la. Masing2 lapar

singgah sini go bang maju tol. 
GO'BANG MAJU TOL PATIN  nama tmpatnya. Wowww meriahhh 
Menunya. Ada set nasi  lauk ikan patin tempoyak dan ikan lain jga. Asam.pedas, ulam sayur.



Sb dah kenyangg kita mkn laichi kang dan cendol.je la








lepas mkn terus singgah solat ,masjid berdekatan . Dah jam.1 lebih.

Dibawanya pula ke Lemang Tokki, dan sini jga ada keropok lekor Sujoh
sedappp betul keropok lekornya. Ciknur beli jga rm5 . Mkn dlm bas. Memang lembut.



sambil mkn2 tu ada yg menghiburkan nyanyian  live. Sedapp suara depa🥰




Lemang to'ki namanya.
bukan lemang shj ada jual, nasi berlauk, cendol durian jga ada.
try la jga walau masih kenyang🤭
 Jauh jauh dtg kan mesti rasa.
punnn sedappp sgt lemangnya. 

Sepiring ni rm6. Boss belanja he hee

Durian musang king pun ada jual.
Berdekatan lemang to'ki ni.


 ke ptg jgalah perjalanan kami.

Blk jem jugaklah kat genting sempah.
sampai rumah dah 6 ptg. 
Alhamdulillah selamatttt tiba



9 comments:

  1. Bestnya boss buat rombongan cik kiah, siap belanja durian tu.

    ReplyDelete
  2. Keropok lekor sujoh tu sedap tak? Dekat kampung saya ada bukak kedainya.. tapi nampak macam tak ramai orang.. Dekat Melaka ni jarang ada orang bukak kedai keropok lekor macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lembut je walau dah sejuk. Bg ciknur sgtt sedapp la

      Delete
  3. bestnya kak jenjalan ke pasar pagi temerloh, pastu ke gobang maju, lemang tokki tu terkenal untuk geng motor tu.

    ReplyDelete
  4. mcm2 bole beli tu...ikan patin pernh mkn skali tu pn rasa menu kawan yg order

    ReplyDelete
  5. Seronok…banyak tempat ciknur pergi nampaknya tu.
    Saya pernah sekali ke pasar pagi tu, memang panjang dan macam2 ada.
    Lamanya tak ke Lemang To’ki, dulu selalu makan situ. Selalu order lemang dan ayam bakar. Sedap!

    ReplyDelete
  6. Bestnya sesekali dapat jalan-jalan macam nie kan. Kak Sue pernah juga singgah Lemang Tok Ki tu, tapi habis lah pulak sebab dah petang masa tu. Jadinya singgah lah cawangan Lemang Tok Ki yang lain, sedap lemangnya..

    ReplyDelete
  7. Wow..menarik...macam- macam ada ni...seronok tengok...

    ReplyDelete
  8. Bestnya..dari pasar tani ke jalan-jalan cari makan..penat tapi seronok...

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

  Alhamdulillah bersekang mata jga siapkan tempahan apam coklat cheese 4 box ni❤️🥰 dan apam pisang utk majlis mengaji.  guna acuan seri ayu...