|
assalamualaikum
selamat pg semua
menu mkn petang kami hari minggu lepas
serimuka pandan
lamaaa sungguh rasanya tak menalam ni nak lagi kuih nan satu ni
maklum la kadang2 kuih berasaskan pulut memang tak laku di rumah sis anak2 tak mkn, en somi mkn juga la jadinya tu malas nk membuatnya
Resepi memang dah ada mcm2 resepi salah satu resepi utk meniaga juga belajar masuk kelas lg dgn cheff
cumanya time tgk IG tertarik dgn menu yg dipostkan oleh serg @ Hidayah aduhaiii lalu lalang pulak serimuka memang mengodaaa betul paling best resepinya sukatan yg sikit talam saiz 7 hah memanggg menarik utk dicuba la setakat nak mkn berdua ni kan tu pun banyakkkk dapatlah potong utk jiran kiri kanan😊😊 alhamdulillah dpt berkongsi rezeki tiba2 lak si anak dara ni tersukaaaa emmm kan sblm ni memang dia x layan kuih ada pulut ni
|
cukup lemak nya cuma gula sis tetap kurangkan sikit takmau manis2😃
nak resepi meh sis kongsikan ye
SERIMUKA PANDAN
1 1/2 cawan beras pulut- basuh dan rendam dlm 1 jam
baru toskan
loyang saiz 7X7 sapu minyak dan dilapik plastik
mskkan pulut dan 1 1.2 cawan santan segar
sedikitgaram
kukus30 minit
kemudian tekan tekankan kasi padat
bahagian ats (hijau)
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
2 biji telur
1 cawan santan
1/2 cawan air pandan
3/4 cawan gula
sedikit garam
-kacau sebati semua bahan2 kemudian kita panaskan dlm kuali
kacau jgn sampai berketul
agak2 berwap sikit tutup api
dan kita curahkan atas bhgian pulut td
kukus lagi dlm 40 minit
*last skali bila masak kita kukus tanpa penutup kukusan
utk bg permukaan atas kering dan licin
sejukkan baru potong ye
Hehe begitulah budak-budak, kejap suka kejap tidak.
ReplyDeleteSaya dahulu makan yang hijau sahaja. Sekarang makan semua :)
Dana dari pkp tahun lps amik resepi nak buat serimuka tp tak terbuat2... kalau dapat seri muka durian..sedapnya kak
ReplyDeletekualiti n rasa kuih yg dijual pd masa skrg dah x setanding dulu...
ReplyDeletekuih fav ni..suka ijo byk dr pulut hehe
ReplyDeleteSedapnya. Lama tak makan kuih seri muka ni. saya suka kuih muih dan hidangan berasaskan pulut. sedap! tapi tak tahan tu kalau campur santan dia jadi cepat mengantok. huhu
ReplyDelete