iklan

Thursday, 22 May 2014

semperit Raya


assalamualaikum 


eiiiii awalnya....wat cikut raya he hee
mestikan ayat pertama bila nampak ini biskut
ye tak
tapi takper layan je tak kisah

 emmmm dah habisss pun kena ngap sebalang hasil ccubaan pertama
malam mingu lepas ha haa cepat oooo tak sempat nk snap 
biskut tradisi dulu2 ni kan feberet anak2 jg memang laju je la . Kali kedua wat baru leh ambik gambo he hhe




ikutkan ada berbagai versi semperit ni kan, ada setengah sebut biskut bunga dahlia tp ktorg dah biasa panggil kuih semperit

yg ranggup, yg gebus ,yg berderai he hee pun adooo yg kuning yg kuning air dan lain kaler pun ada. ikut suka yg mana pilihan hati
acuan pun ada berbagai jgk.

dalam blog ni dah ada resepi semperit  DISINI penah wat entry nak raya tahun lepas. Resepi kakak sulongku pun ado
resepi masa dia belajar zaman anak dara dulu2 
tp yg ni try resepi lain 
saja nak try resepi2 lain pula.
oklah ranggup dan tak mudah berderai sbnya lebih penggunaan tepung gandum kot.

kita cp resepi dari blog zila4ever pula
tqqqq Zila cayangggg

resepi asal:Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
sumber  : quinnie 
Dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan

1 buku buttercup- guna planta

3/4 @ 1 cawan gula halus 

1 bji telur kuning
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad-gantikan tepung jagung 1 cawan

2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*) - zila kurangkan sedikit tepung gandum.

manik halus
sedikit pewarna pink.-x letak


Cara-caranya
  1. Pukul gula dan butter hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....
  2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi butter...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna pink dan satu warna asal. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.
  3. panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..
  4. paip doh guna acu samperit. 
  5. bakar 20 minit

6 comments:

  1. semperit mmg sedap...tapi nak tekan mould yg perit jari jemari....

    ReplyDelete
  2. Seedapnya samperit...cair di mulut..
    Boleh open order untuk raya dah ni hehee

    ReplyDelete
  3. Salam mamasara Nur...atie suka mkn kuih semperit..sedapkn...herhe

    TTg kuah btg buruk tu..mama sara Nur nak mkn seblm puasa/order utk raya nanti(^_^)

    ReplyDelete
  4. Blh Email atie ya... azatie_sayang7071@yahoo.com.my

    Atau FB https://www.facebook.com/kak.yang.9

    ReplyDelete
  5. wah, dah terasa aura raya ni kak tengok biskut ni..heheh..

    ReplyDelete
  6. alahai mama...zila berthun x buat..last buat pic tu lh..thun ne klu rajin nk buat jgk..

    ReplyDelete

kata-kata manis