Skip to main content

semperit Raya


assalamualaikum 


eiiiii awalnya....wat cikut raya he hee
mestikan ayat pertama bila nampak ini biskut
ye tak
tapi takper layan je tak kisah

 emmmm dah habisss pun kena ngap sebalang hasil ccubaan pertama
malam mingu lepas ha haa cepat oooo tak sempat nk snap 
biskut tradisi dulu2 ni kan feberet anak2 jg memang laju je la . Kali kedua wat baru leh ambik gambo he hhe




ikutkan ada berbagai versi semperit ni kan, ada setengah sebut biskut bunga dahlia tp ktorg dah biasa panggil kuih semperit

yg ranggup, yg gebus ,yg berderai he hee pun adooo yg kuning yg kuning air dan lain kaler pun ada. ikut suka yg mana pilihan hati
acuan pun ada berbagai jgk.

dalam blog ni dah ada resepi semperit  DISINI penah wat entry nak raya tahun lepas. Resepi kakak sulongku pun ado
resepi masa dia belajar zaman anak dara dulu2 
tp yg ni try resepi lain 
saja nak try resepi2 lain pula.
oklah ranggup dan tak mudah berderai sbnya lebih penggunaan tepung gandum kot.

kita cp resepi dari blog zila4ever pula
tqqqq Zila cayangggg

resepi asal:Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
sumber  : quinnie 
Dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan

1 buku buttercup- guna planta

3/4 @ 1 cawan gula halus 

1 bji telur kuning
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad-gantikan tepung jagung 1 cawan

2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*) - zila kurangkan sedikit tepung gandum.

manik halus
sedikit pewarna pink.-x letak


Cara-caranya
  1. Pukul gula dan butter hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....
  2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi butter...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna pink dan satu warna asal. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.
  3. panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..
  4. paip doh guna acu samperit. 
  5. bakar 20 minit

Comments

  1. semperit mmg sedap...tapi nak tekan mould yg perit jari jemari....

    ReplyDelete
  2. Seedapnya samperit...cair di mulut..
    Boleh open order untuk raya dah ni hehee

    ReplyDelete
  3. Salam mamasara Nur...atie suka mkn kuih semperit..sedapkn...herhe

    TTg kuah btg buruk tu..mama sara Nur nak mkn seblm puasa/order utk raya nanti(^_^)

    ReplyDelete
  4. Blh Email atie ya... azatie_sayang7071@yahoo.com.my

    Atau FB https://www.facebook.com/kak.yang.9

    ReplyDelete
  5. wah, dah terasa aura raya ni kak tengok biskut ni..heheh..

    ReplyDelete
  6. alahai mama...zila berthun x buat..last buat pic tu lh..thun ne klu rajin nk buat jgk..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…