Thursday, 7 March 2013

kek pisang gebu dan sedapp

assalamualaikum

hari yg sangat memenatkan jiwa dan perasaan tppppppp tetap nk update jg entry dan gambar2 tertunggak ni. Semakin hari semakin bertambah kebuzyan.
 24 jam masih tak cukup rasanya hu huuu

Apapun syukur alhamdulillah masih ada kudrat utk terus melangkah. Selagi terdaya dan selagi diperlukan khidmat dan tenaga. 

Kek pisang gebus ni ank buah yg selalu suruh buat sb anak2nya memang suker sesangat. Ada sorang ank bujangnya hantu kek pisang he heee kalu ada seketul depan mata sekjap je dia duk ulang2 korek. Ibunya simpan dlm peti ais balik sekolah je kelaparan memang kek ni lah dia cari dulu. Bertuah kan anak sorang ni @ cucu pangkatnya he hee.



resepi cp dari blog  http://jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu
tq very2 much sb share resepi sedap ni


kek pisang

bahan-bahannya

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat 
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam. 

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, 



selamat mencuba.

20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

Asyifa Mustaffa said...

kek pisang mmg sentiasa kek yg best...!

fazianbatrisyia said...

Lama tak buat kek pisang sendiri...kek pisang yg cantik kalau nampak urat2 tu kan...

Gee® said...

Sedapnyaaa...teringin la pulak

Tina Othman said...

bestnya, saya suka makan je tapi tak penah try buat sendiri hehe

Nizam Ijam said...

terliur tengok :)


saya dah update... hari malang saya...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pergghhh memang gebuss sungguh akak tengok kek pisang tu... kalau masuk mulut akak lagi gebuss tu ehe :D

lina_pg said...

Memang sesuai ngan namanya..sungguh gebus dan lembutt...urat2 pisang pun byk tuh...sangat terasa pisangnya...sedapnya..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...Sedapnya kek pisang..peberet ni lagi2 klu time buat tu dapat ilusi urat2 pisang tu..lagiiiii seronok....

Amie said...

Selamat petang Mama Sara Nur.... menariknya hidangan dia...ada kek pisang gebu yang sedap, ada bunga melati yang harum mmmmmm!!!!

Marsita yahya said...

salam sara, mmg gebu kek ni kan.

Mamasya said...

Aslmkum Mamasaranur
nampak gebus sekali kek pisang itu....sedapnya dpt buat minum ptg

Sury Abil said...

Salam..kunjungan balas ke sini..kite pun dh cuba kek ni..mmg gebu dn senang disediakan..:-D

zulaikha megat said...

layan mata kak zu kak dapur nuri jap..nak buat sendiri malas...

Rohah said...

gebuss kak...mesti laju je ni..hehe

rahel said...

Sedapnya kek pisang...dah lama tak merasa kek pisang gebu....nak jugak...

Yana Shaiful said...

sedap..suka sgt kek pisang..bau wangi dh menusuk kalbu nih ^^

ummiaisyah said...

kek pisang mmg tak jemu dimakan...bule abih sekelip mata!

MulutPayau said...

Sedapnya.....ada masa nak try buat jugaklah....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Lama akk xbuat kek pisang.. Nmpak sedapla nuri..

biskut kacang hijau

assalamualaikum   tqqq AlongRoz kongsi resei BISKUT KACANG PEAS Resepi :  AlongRoz@HomeKreation BAHAN-BAHAN:- ...