iklan

Thursday, 7 March 2013

kek pisang gebu dan sedapp

assalamualaikum

hari yg sangat memenatkan jiwa dan perasaan tppppppp tetap nk update jg entry dan gambar2 tertunggak ni. Semakin hari semakin bertambah kebuzyan.
 24 jam masih tak cukup rasanya hu huuu

Apapun syukur alhamdulillah masih ada kudrat utk terus melangkah. Selagi terdaya dan selagi diperlukan khidmat dan tenaga. 

Kek pisang gebus ni ank buah yg selalu suruh buat sb anak2nya memang suker sesangat. Ada sorang ank bujangnya hantu kek pisang he heee kalu ada seketul depan mata sekjap je dia duk ulang2 korek. Ibunya simpan dlm peti ais balik sekolah je kelaparan memang kek ni lah dia cari dulu. Bertuah kan anak sorang ni @ cucu pangkatnya he hee.



resepi cp dari blog  http://jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu
tq very2 much sb share resepi sedap ni


kek pisang

bahan-bahannya

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat 
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam. 

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, 



selamat mencuba.

20 comments:

  1. kek pisang mmg sentiasa kek yg best...!

    ReplyDelete
  2. Lama tak buat kek pisang sendiri...kek pisang yg cantik kalau nampak urat2 tu kan...

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaa...teringin la pulak

    ReplyDelete
  4. bestnya, saya suka makan je tapi tak penah try buat sendiri hehe

    ReplyDelete
  5. terliur tengok :)


    saya dah update... hari malang saya...

    ReplyDelete
  6. Pergghhh memang gebuss sungguh akak tengok kek pisang tu... kalau masuk mulut akak lagi gebuss tu ehe :D

    ReplyDelete
  7. Memang sesuai ngan namanya..sungguh gebus dan lembutt...urat2 pisang pun byk tuh...sangat terasa pisangnya...sedapnya..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...Sedapnya kek pisang..peberet ni lagi2 klu time buat tu dapat ilusi urat2 pisang tu..lagiiiii seronok....

    ReplyDelete
  9. Selamat petang Mama Sara Nur.... menariknya hidangan dia...ada kek pisang gebu yang sedap, ada bunga melati yang harum mmmmmm!!!!

    ReplyDelete
  10. salam sara, mmg gebu kek ni kan.

    ReplyDelete
  11. Aslmkum Mamasaranur
    nampak gebus sekali kek pisang itu....sedapnya dpt buat minum ptg

    ReplyDelete
  12. Salam..kunjungan balas ke sini..kite pun dh cuba kek ni..mmg gebu dn senang disediakan..:-D

    ReplyDelete
  13. layan mata kak zu kak dapur nuri jap..nak buat sendiri malas...

    ReplyDelete
  14. gebuss kak...mesti laju je ni..hehe

    ReplyDelete
  15. Sedapnya kek pisang...dah lama tak merasa kek pisang gebu....nak jugak...

    ReplyDelete
  16. sedap..suka sgt kek pisang..bau wangi dh menusuk kalbu nih ^^

    ReplyDelete
  17. kek pisang mmg tak jemu dimakan...bule abih sekelip mata!

    ReplyDelete
  18. Sedapnya.....ada masa nak try buat jugaklah....

    ReplyDelete
  19. Lama akk xbuat kek pisang.. Nmpak sedapla nuri..

    ReplyDelete

kata-kata manis