Skip to main content

bengkang ubi kayu

 assalamualaikum

salam hari jumaat yg cukup cerah
.hari ni penghujung hari sekolah bagi penggal pertama kan, esok akan bermula cuti persekolahan selama satu minggu. Dari semalam anak2 kat taska duk cerita pasal cuti bersama agenda masing2. Riang gembira belaka
.Insyaallah kami nak blk jg tp bukan awal2 ni sb ank di tahun 6 dah diatur jadual tuisyennya kat sekolah. Mungkin ke penghujung cuti baru balik. Takper ikut giliran, yg mana boleh balik dulu baliklah kan.
 Setiap hari tepon mak ayah tanya perkhabaran pun alhamdulillah duanya ok skrg ni. Gilir2 duk umah kakak2 disana.

 lama tak update menu2 yg dimasak kan, sebenarnya berderet jg yg menunggu tu. Pelan-pelan he heee bila keadaan kembali reda.
ok bengkang ubi ni dah potong trip sb kuih feberet he heee tp jarang2 dpt makan hasil buatan sendiri. Kalu beli tu seketul dua adala..
masa blk kg minggu lepas sempatlah cabut ubi ni kat depan rumah
sayanglah pula terbiar gitu. Dpt 2,3 ketul besar2 memang patut jadikan bengkang sb tak terhabis makan rebus je he  hee 
bawa blk KL 2 ketul, malam td baru sempat parut pastu bakar. Jadikan sarapan. Dapat seloyang , siap bg Sarah bwa ke prasekolahnya suh kasi kat cikgu. Alhamdulillah menjadi elok kali ni, lembut je .

 Bengkang Ubi

5 cawan ubi yg siap diparut
2 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula-ikut manis pun boleh
garam secukup rasa
pewarna kuning

ubi yg diparut sy tapis dulu dgn penapis kelapa, biar airnya berwarna kuing turun dlm 10 minit gitu( petua mak supaya tak pening dan angin)
pastu buang air tersebut , tp sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi
campurkan gula garam dan pewarna dan santan pekat

loyang disapu dgn mentega dan panaskan sebentar
baru masukkan adunan ubi yg telah sebati
dan bakar dlm 1 jam setengah suhu 200c api atas dan bawah

sejukkan betul2 baru potong

atas ni part paling sedap dan digemari iaitu kat tepi2 he he sb betul2 lembut dan garing he heeee 
ok jom layannnnnnnn

Comments

  1. Terliur akak tengok bingka ubi mama nur sara ni... peberet akak bingka ubi ni :D

    ReplyDelete
  2. canteeknya bingka nie... teliur tengok..hehehe

    ReplyDelete
  3. salam kak..
    kuih fav ni.. kecik2 dulu mak selalu buat.. mmg sedap..

    ReplyDelete
  4. assalam MSN..acik tengok gambar tu ingatkan ubi kuning..cantik sangat kuningnya..orang lama macam ni acik ni meang suka sangat dengan bingka ubi ni

    ReplyDelete
  5. serious tak pnah buat ni & lama tak makan pun...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak..
    alhamdullillah.. mak/ayah akak sihat ye... itu yg paling membuatkan kita senang hati kan... :)
    wahhh... sedap nye bengkang ubi... siap sarah bawa gi kasi cikgu lagi.. memang kelasss lahhh...

    ReplyDelete
  7. sedapnya bengkang ubi kayu,walaupun baru jer makan bengkang ni..rasa terliur pulak tengok kerak tebal camni...masih ada belen ke?

    ReplyDelete
  8. lama betul tak buat dan makan....bila tenguk kat sini jadi penasaran pula he heee.....

    ReplyDelete
  9. bestnya kalau ada 2-3 ketul depan mata nih..

    ReplyDelete
  10. zila suka yg kerak2 tue..lagi garing lagi sedapp..rajin btl mama kan..

    ReplyDelete
  11. Asedapnya yg kerak2 tu...suka sangat kuih bingka ubi kayu ni...lama dah makcik tak membuatnya....

    ReplyDelete
  12. Aslmkum Mamasaranur
    suka kuih bingka ubi kayu tp belum pernah buat sendiri....kalau jumpa pasar mlm biasa beli.
    baru baca entry di bawah....terkejut juga baca yg mak Nuri kemalangan... moga cepat semboh...byk2 bersabar ya Nuri.

    ReplyDelete
  13. Salam kakkkkkk...fiza dah byk hari mengidam nak makan bengkang ubi kayu ni...adouyai tgk akak pulak tayang ni...lagi tergugat keinginan fiza nak makan...huhuhu....lapaqnya kak...esok nak cari ubi kayu lah nak try buat tgk...jd x jd belakang kira...he he he....fiza ambik yer kak....sedapnyerrrr....

    ReplyDelete
  14. kak..teringat ubi kita bulan lepas membusuk sebab lambat sangat nak buat kuih ni..sayang rasanya..

    ReplyDelete
  15. suka makan bengkang ni selain bengkang suji dan beras

    ReplyDelete
  16. oh sedapnya...! lama x mkn cmni....slalu mak je yg buatnya...

    ReplyDelete
  17. sedapnye..dulu nenek una sllu buat bengkang ni..

    ReplyDelete
  18. fuh bestnya...br smlm meeting depa jamu bengkang ubi ni..tp tak abih makan sbb keras sikit..mkn tang kerak tu je...slmt bercuti juga buat k nuri dan keluarga!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…