iklan

Saturday, 26 January 2013

sagu mata +gula merah + fresh milk

 ASSALAMUALAIKUM

Selamat pagi semua, dah breakfast ker? bestnya cuti 3 hari ni kan. Mcm2 boleh buat tu. Bersntai-santai,,, Ada yg balik kampung dan ada yg jalan2. Kami ni, entahlah he he pagi2 lagi ni hantar kakak ke sekolah ada tuisyen, si abang pun ada kawad kat sekolah jugak. Emmm nampaknya kat umah je la mama ni.
Ikutkan nak balik kg tgk pak tp bila abang yg duk Klang balik anak beranak nya seminggu ni jadi turn ktorg bulan febuari lak.  inilah perancangan kami adik beradik kena gilir-gilir balik kg sb nak pastikan sentiasa ada yg meramaikan kat kampung tu, maka taklah sunyi ayah mak nanti. Kalau dah semua balik sekaligus ada masanya tak sorang pun yg ada kesianlah pak mak sb keadaan skrg dah lain.
kat Kg tu kalau tinggal makpak  je memang terasa sgt sunyinya...bilik2 semua kosong hu hu hu seram pun ada. Faham sgt mcmana setuasi mak dan pak tu. Dulu lainlah pak ada mcm2 xtvt dia ke kebun ke kolam ataupun keluar ke masjid dan mcm2 lg skrg dah tak blh kemana kalu tak ada yg bawa. Mak setakat ke rumah jiran2 tu blhlah. Kg pun bukan mcm dulu ..agak sunyi skrg sb ramai yg berhijrah dan yg tua2 pula ramai sudah yg kembali padaNYA.
Hati ni memanglah meronta-ronta nak blk kg. oklah pujuk hati sendiri dgn main masak2 pastu makan he he beberapa hari lepas masaklah sagu ni emmm sedapnya kan makan sejuk2 tu.
Biasa makan dgn santan tp kali ni try makan dgn fresh milk macam kat hotel tu he he sedapnya layan sagu ni tau

sagu ni memang feberet dari duluuuu lagi, kalu wat bubur kacang ker pengat pisang ke mesti letak sagu banyak2 eeiiii sedap
selalu kita main letak je tak ikut resepi he he tp kali ni cuba ikut sukatan resepi linapg.blogspot.com
 tqqqq ye Lina akak paste disini ye

PUDING SAGU GULA MELAKA
by:http://linapg.blogspot.com

sagu
1 cawan biji sagu (putih)
i liter air
sehelai daun pandan simpul
pewarna pilihan

cara-cara

rendam biji sagu dalam 1/2 jam, kemudian toskan airnya
didihkan air bersama daun pandan kemudian masukkan biji sagu tadi
biarkan seketika sehingga nampak jernih, tutup api dan biar seketika
toskan dan lalukan dgn air paip utk buang kanjinya
masukkan dlm acuan disukai dan sejukkan

makan bersama air gula yg telah dimasak pekat bersama santan ataupun susu



13 comments:

  1. Btul la kak....sy pun cam nak blik kg....tp bdan x larat....

    Sagu ni mmg sedap...sy klau tringin...buat je...x de santan..mkn dgn susu....tp santan lgi sedap kan....lemak lgi rasanya....

    Gift akak insyallah selasa sy pos ye....:-)

    ReplyDelete
  2. Assalam...nampak sagu terus terjun tngkp haha.Sdpnya puding sagu ni,dah lama xwat..sy suka mkn ngan susu cair dr sntan,kunun nk jg kesihatn.
    Kmi pun lepak kt umah jer.CNY nanti br blik kg kira senasib la kan?
    Thanks ya sudi cube rcp akak

    ReplyDelete
  3. Jadi pilihan kalu bulan puasa... untuk clearkan tekak.

    ReplyDelete
  4. sedapnya puding sagu ni tengok pulak time tenghari ni aduii dan2 haus dan dahaga ni mesti kena try jugak ni

    ReplyDelete
  5. Slmt bercuti Mamasaranur.
    samalah kita suka sagu....apa2 bubur letak sagu....pekat dan sedap lagi kuah
    pasti mak ayah kat kg ceriakan bila ada anak cucu balik....

    ReplyDelete
  6. memandangkan mama mia juga bercuti selama 3 hari..jadi nak try resipi mama sara yang sedap ni...yummy...

    ReplyDelete
  7. Sedapnya sagu gula melaka...suke sangat makan tp tak reti buat...

    ReplyDelete
  8. ater..mintakle semangkuk...buat desert petang2 ni!

    ReplyDelete
  9. Salam..emmm ok gak ya try makn ngn susu dikala kehabisan stok santan

    ReplyDelete
  10. Salam kak...sedapnyer tgk sagu tu...kita punya peberet gak ni...selalunya kat sini kalau buat sagu lumur dgn kelapa parut...perghhh...layan habis la...selalunya beli je sbb peminatnya fiza sorang ja...asben ngan anak2 x suka...so kena la beli seketul dua kalau teringin nak makan...he he he

    ReplyDelete
  11. Salam..sedap nyer klu dpat makan free,nak order ley??..hehe

    ReplyDelete
  12. tumpang lalu sambil cari menu petang yg simple dimple

    ReplyDelete

kata-kata manis