Skip to main content

sagu mata +gula merah + fresh milk

 ASSALAMUALAIKUM

Selamat pagi semua, dah breakfast ker? bestnya cuti 3 hari ni kan. Mcm2 boleh buat tu. Bersntai-santai,,, Ada yg balik kampung dan ada yg jalan2. Kami ni, entahlah he he pagi2 lagi ni hantar kakak ke sekolah ada tuisyen, si abang pun ada kawad kat sekolah jugak. Emmm nampaknya kat umah je la mama ni.
Ikutkan nak balik kg tgk pak tp bila abang yg duk Klang balik anak beranak nya seminggu ni jadi turn ktorg bulan febuari lak.  inilah perancangan kami adik beradik kena gilir-gilir balik kg sb nak pastikan sentiasa ada yg meramaikan kat kampung tu, maka taklah sunyi ayah mak nanti. Kalau dah semua balik sekaligus ada masanya tak sorang pun yg ada kesianlah pak mak sb keadaan skrg dah lain.
kat Kg tu kalau tinggal makpak  je memang terasa sgt sunyinya...bilik2 semua kosong hu hu hu seram pun ada. Faham sgt mcmana setuasi mak dan pak tu. Dulu lainlah pak ada mcm2 xtvt dia ke kebun ke kolam ataupun keluar ke masjid dan mcm2 lg skrg dah tak blh kemana kalu tak ada yg bawa. Mak setakat ke rumah jiran2 tu blhlah. Kg pun bukan mcm dulu ..agak sunyi skrg sb ramai yg berhijrah dan yg tua2 pula ramai sudah yg kembali padaNYA.
Hati ni memanglah meronta-ronta nak blk kg. oklah pujuk hati sendiri dgn main masak2 pastu makan he he beberapa hari lepas masaklah sagu ni emmm sedapnya kan makan sejuk2 tu.
Biasa makan dgn santan tp kali ni try makan dgn fresh milk macam kat hotel tu he he sedapnya layan sagu ni tau

sagu ni memang feberet dari duluuuu lagi, kalu wat bubur kacang ker pengat pisang ke mesti letak sagu banyak2 eeiiii sedap
selalu kita main letak je tak ikut resepi he he tp kali ni cuba ikut sukatan resepi linapg.blogspot.com
 tqqqq ye Lina akak paste disini ye

PUDING SAGU GULA MELAKA
by:http://linapg.blogspot.com

sagu
1 cawan biji sagu (putih)
i liter air
sehelai daun pandan simpul
pewarna pilihan

cara-cara

rendam biji sagu dalam 1/2 jam, kemudian toskan airnya
didihkan air bersama daun pandan kemudian masukkan biji sagu tadi
biarkan seketika sehingga nampak jernih, tutup api dan biar seketika
toskan dan lalukan dgn air paip utk buang kanjinya
masukkan dlm acuan disukai dan sejukkan

makan bersama air gula yg telah dimasak pekat bersama santan ataupun susu



Comments

  1. Btul la kak....sy pun cam nak blik kg....tp bdan x larat....

    Sagu ni mmg sedap...sy klau tringin...buat je...x de santan..mkn dgn susu....tp santan lgi sedap kan....lemak lgi rasanya....

    Gift akak insyallah selasa sy pos ye....:-)

    ReplyDelete
  2. Assalam...nampak sagu terus terjun tngkp haha.Sdpnya puding sagu ni,dah lama xwat..sy suka mkn ngan susu cair dr sntan,kunun nk jg kesihatn.
    Kmi pun lepak kt umah jer.CNY nanti br blik kg kira senasib la kan?
    Thanks ya sudi cube rcp akak

    ReplyDelete
  3. Jadi pilihan kalu bulan puasa... untuk clearkan tekak.

    ReplyDelete
  4. sedapnya puding sagu ni tengok pulak time tenghari ni aduii dan2 haus dan dahaga ni mesti kena try jugak ni

    ReplyDelete
  5. Slmt bercuti Mamasaranur.
    samalah kita suka sagu....apa2 bubur letak sagu....pekat dan sedap lagi kuah
    pasti mak ayah kat kg ceriakan bila ada anak cucu balik....

    ReplyDelete
  6. memandangkan mama mia juga bercuti selama 3 hari..jadi nak try resipi mama sara yang sedap ni...yummy...

    ReplyDelete
  7. Sedapnya sagu gula melaka...suke sangat makan tp tak reti buat...

    ReplyDelete
  8. ater..mintakle semangkuk...buat desert petang2 ni!

    ReplyDelete
  9. Salam..emmm ok gak ya try makn ngn susu dikala kehabisan stok santan

    ReplyDelete
  10. Salam kak...sedapnyer tgk sagu tu...kita punya peberet gak ni...selalunya kat sini kalau buat sagu lumur dgn kelapa parut...perghhh...layan habis la...selalunya beli je sbb peminatnya fiza sorang ja...asben ngan anak2 x suka...so kena la beli seketul dua kalau teringin nak makan...he he he

    ReplyDelete
  11. Salam..sedap nyer klu dpat makan free,nak order ley??..hehe

    ReplyDelete
  12. tumpang lalu sambil cari menu petang yg simple dimple

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…