assalamualaikum
"mengapa ALLAH akan menyeksamu jika kamu bersyukur dan beriman dan ALLAH Maha Mensyukuri lg Maha Mengetahui"
an-Nisa
sehat2 semua...alhamdulillah kan andai diberi kesihatan yg baik andai tidak pun tetap syukur dan sabar menghadapinya
kalau nak kata sentiasa sempurna tiada sekumit yg melanda tipulah kan.....
.baru-baru sempat mencuba bingka keladi kak Yatie ni
taklah rajin sebenarnya tp dah ada lebihan keladi yg dibeli ...kadangkala sb dah ada kenalah buat sesuatu kan
gambar pun x terang sb snap pakai hp cik asben he he kamera tertinggal kat kg
firstime try bingka keladi ni .
resepi cp dari blog k.yatie tq ye
BINGKA KELADI
gambar pun x terang sb snap pakai hp cik asben he he kamera tertinggal kat kg
firstime try bingka keladi ni .
resepi cp dari blog k.yatie tq ye
BINGKA KELADI
Bahan- Bahan
- 3 biji telur
- 3 cwn santan (sederhana pekat)
- 2 cwn tepung gandum
- 1 cwn gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar butter
- 2 cwn keladi- yg telah direbus, di toskan dan dilecek
- 1 sudu kecil pewarna purple (kalau takde letak warna merah+warna biru)
- sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih
- Panaskan oven pada suhu 200C, sapukan sedikit butter di sekeliling loyang, panaskan sebentar .
- Masukkan keladi yg di rebus dlm blender, masukkan sekali telur, gula, garam, butter, santan dan tepung. Blend semuanya, kalau tak muat blend separuh2.
- Gaul sebati dan letak pewarna dan gaul lagi.
- Tuang dalam tin yang telah di lenserkan butter tadi.. Taburkan sedikit bijan di atas permukaan kuih.
- Bakar selama 1 jam, guna api atas dan bawah. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran lagi selama 10 minit dan guna api atas sahaja.
- Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sehingga betul2 sejuk.
- Setelah sejuk bolehlah di potong dan di hidangkan. Selamat Mencuba...
rasanya belum pernah buat lagi bingka keladi... mesti sedap kan? akak selami ni pun dok ambik gambar guna hp je nuri... ni hp akak rosak.. payah la nak bergambar eksperimen2 dapur.. hehe..
ReplyDeletehp en. husband boleh je amik gambar tp tu ler.. hasilnya kurang memuaskan...
belum pernah lagi makan kuih nie... tentu sedap ni kan..hehehe..
ReplyDeleteAssalam...bingka keladi lom pernah dengar n makan lagi ni..kalau talam keladi bese makan (tu pun beli ajer kih3)....
ReplyDeleteBak mai 3 ketoi..nak yang garing2 n kerak tebai hihi
sedapnya lama tak buat,kang buat kita sorang yg habiskan anak2 tak pandang
ReplyDeletesedaptu ... memang kalau dah ada lebih kenalah buatkan..
ReplyDeletewaaahhh, sedapnya...len kali boleh buat..
ReplyDeleteseronok jamu mata tengok gambar makanan petang 2 ni...
ReplyDeleteSedapnya kalau guna keladi... sayangnya di tempatku jarang ada keladi!
ReplyDeleteSedapnya kalau guna keladi... sayangnya di tempatku jarang ada keladi!
ReplyDeleteSalam Mama sara...wah...sedapnya bingka keladi...wangi tu...lemak manis...
ReplyDeleteZila pun x pernah mkn jgk..klu bingka biasa tue slalu..mesti lemak sedap nie..
ReplyDelete