Skip to main content

cornflake coklat

"Sesungguhnya ALLAH tidak melihat bentuk badan dan rupamu, tetapi ALLAH melihat niat dan keikhlasan dalam hatimu"
<hadis Riwayat Muslim>

assalamualaikum

Minggu awal persekolahan ni biasa la kan kebuzyan di siang hari melanda pada semua ibu2 dan bapa2. Mcm2 nak diuruskan perihal anak-anak, yuran dsbnya  Nak lagi yg ank baru masuk sekolah tahun 1 atau form 1 kena hantar dan ambik.
Alhamdulillah kita dah selesai si abang Is form 1 dan kakak tahun 6  cuma adik Sara ni kena hantar pagi2 dan jemput pulak kat PRASEKOLAH jam 11.30 . Kakak naik van dan abg sekolah sessi petang just jalan kaki sb SMK dkat je.
Adik nk naik van tp mama aduyai tak yakin lg nak lepaskan dia tu...

gembira tersenyum je tiaphari  sambil menceritakan perihal sekolahnya
 tu he he ada kawan2 baru dan cikgu baru.
pantasnya masa ni kan dah 6 thn anak bungsu mama.... nampak sangat makin tua mama ni hu huu

ok dalam pada tu sempat lah buat sikit cornflake bercoklat ni utk kudapan anak2, kebetulan je ada lebihan coklat masa kenduri kawen ucu diorg baru2 ni. mama simpan dlm peti ais masih oklah kan. Memang la sedap ranggup bercoklat dan paling best kudapan yg cuma perlu cairkan coklat and masuk cup dan simpan peti ais sekejap je pastu siap boleh makan
bestkan, he ehe meh sapa yg nak try ikut resepi di blog Noorsha

http://noorsha.blogspot.com/2012/08/cornflakes-coklat.html

RESEPI CORNFLAKES COKLAT 
Resepi : Noorsha


 Bahan² 
1 kg chocolate compound - Noorsha guna jenama Beryl's
1 cawan peanut butter 
1/2 cawan almond slices - dibakar terlebih dahulu 
500 gm cornflakes 
colour rice secukupnya 


 Cara ² 
1. panaskan air kedalam periuk hingga mendidih. sementara itu potong kecil² chocolate compound dan masukkan kedalam periuk lainnya bersama peanut butter. setelah air mendidih, tenggekkan periuk berisi coklat keatasnya dan kacau coklat hingga mencair. 
2. boleh juga cairkan dengan menggunakan microwave pada suhu 450 F selama 5-10 minit. 
3. setelah coklat cair, masukkan almond slices dan cornflakes. kacau rata sehingga bersalut kesemuanya dengan coklat. 
4. sudukan cornflake coklat kedalam cup kecil dan taburkan colour rice diatasnya. tunggu coklat kering baru masukkan dalam balang kedap udara...selamat mencuba :)

Comments

  1. mmg sedap...klau dh stat mkn susah nk benti hehe

    ReplyDelete
  2. sedapnyer cornflake coklat...ala2 musim raya gitu..hehe

    ReplyDelete
  3. klu raya mesti ada biskut ni kat rumah ... budak2 mmg suka

    ReplyDelete
  4. Bila musim raya sedapnya makan conflakes (apa apa pun yang diletak)tapi musim tak rasa lagilah sedapnya!

    ReplyDelete
  5. Time raya selalu buat biskut ni....sedap,mmg selalu habis dulu.

    ReplyDelete
  6. Salam..eemmmm sedap gak bila ngadap biskut raya di luar musim raya kan...Betul tu..masa tahun pertama Sue nak lepaskan anak naik van dulu...bukan main risau lagi..macam2 duk fikir....Bab kindergarten dan ok..cuma hati tetiba plak risau bila nak lepas naik van tatkala dia mula bersekolah rendah nanti...Time tu mana ada lagi cikgu yang nak pimpinkan tangannya masuk ke van sekolah....hu hu hu risau risau....

    ReplyDelete
  7. Bukan budak budak je suka ni, mak budak yang makan lebih ni kalau bagi....

    ReplyDelete
  8. mmg x leh brenti bila makan.. sedapnya mama..anak zila sekali adap satu balang dia kejakan..he hhe

    ReplyDelete
  9. memang sedap cornflakes ni apa lagi kalau bercoklat macam tu pasti ranggup krup krap krup krap kan..

    ReplyDelete
  10. amboi ..dalam kebizian melanda pun sempat main masak masak lagi..terhebatlah..

    ReplyDelete
  11. sedapnyer...cornflakes camnih tak kira raya ke idak, tetap laku...kan, mama

    ReplyDelete
  12. as-salam..
    lama tak singgah..berwajah baru..kemas ;)
    sedap ni cornflakes coklat:)anak2 pasti suka kan kak:)

    ReplyDelete
  13. Ini kuih raya wajib Ros ni. Memang simple dan sedap :-)

    ReplyDelete
  14. Ini kuih raya wajib Ros ni. Memang simple dan sedap :-)

    ReplyDelete
  15. Ini kuih raya wajib Ros ni. Memang simple dan sedap :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…