Skip to main content

nasi goreng telur


selamat pagi semua...dan selamat bersantai bersama keluarga tercinta mesti dah siap sarapan semua kan...

Hari ni citer pasal nasi goreng... yg selalunya org wat sebagai sarapan ye tak...tp cuma skrg bila2 masa pun boleh menikmatinya. Itu zaman dulu-dulu le mak-mak , tok-tok kita lazimnya pagi le baru le makan goreng nasi  ,nasi lebihan semalam he he nasi sejuk kata tok daripada dibuang baiklah goreng wat sarapan. tetiba teringat dan rindu akan suasana di kampung dulu2 pulak...rindu akan nasi goreng arwah tok, kalau tak nasi goreng , tempek@ lempeng tepung ataupun pisang cicah gula. Yelah waktu cuti sekolah ktorg memang suka sgt tido umah tok. Seronokkkkk bukan main maklumlah umah arwah ni dekat ngan sungai he he syokkkk seharian berendam di sg ...
yg special sekali nasi goreng arwah tok...simple je ...tapi kena dengan ikan kedera masin isshhhhh sedapnye hai tak terkata. Airtangan org tua tu yg buatkan rasanya tak sama ngan nasi goreng lain. Seingatku cuma tumis bawang merah dan letak telur dan garam. Simple kan...
apapun AL FATIHAH buat arwah tok dan tok yah semoga rohnya dicucuri rahmat Amin..





okey nasi goreng diatas ni nasi goreng telur....nasi goreng kakak & Sarah. Feberet budak dua org ni...balik sekolah pun leh request nasi goreng gini. Senang sikit keja mama kan. Kadang2 abah n mama pun tumpang sekaki wat dinner terus just tambah cili padi, tomato letak sos cili he he dah siap he he
nak sedap lagi wat telur dadar...ni wajib feberet si abah.


wokey setakat ini bercerita....jap g nak makan tengahari pulak.


jumpa lagi...TERIMA KASIH



Comments

  1. berseleranya tengok nasigoreng telur! memang ringkas dan mudah untuk menyediakannya tapi sedap....:)

    ReplyDelete
  2. tq k.Amie..
    tu la budak2 ni seboleh-bolehnya nak sedap tapi kosong...letak sayur sikit mulalah di kais semua ketepi hu hu

    ReplyDelete
  3. comel betul anak dara tu. hehe

    saya suke jugak buat nasi gini. anak2 suke maakan. cantik presentation tu. hehe

    ReplyDelete
  4. salam kenal yer.. tima kasih sbb sggah blog... dah follow jgk...

    nasi goreng nih mmg peberet anak2 jgk... hari2 goreng nasik pon xpe... tp syaratnya kene ader telur mata sebijik sorg... hehehe....

    ReplyDelete
  5. Aslmkum Nuri.betul tu nasi goreng org tua2 wpun letak bawang merah dg letak telur dan garampun sedap. di rumah mmg selalu sarapan nasi goreng...kena heavy breakfast atau mrk bawa bekal sbb anak2 pukul 4 ptg baru sampai rumah.

    ReplyDelete
  6. tq Izah..
    he he presentation utk mama ni ...

    ReplyDelete
  7. WSLM Mamasya..
    ye kan breakfast kena heavy sikit sb masa kat sekolah panjang, kesian nanti budak2 kan..

    ReplyDelete
  8. salam...lg simple nasi goreng tu lg anak2 suker ...bdk2 mana pun suker yg simple2 mcm nie...tq follow blog tie... tie dtg follow kat sini gak n link sekali daaa

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…