assalamualaikum
Selamat Hari Malaysia.❤️
Malaysia tanahairku tercinta.
Cuti @ public holiday. Emm tp.kita kat rumah je. tak kemana.
Duk dapur main.masak2☺️ settle msk.nasi lemak td. Adun cookie dan nak habiskan tepung roti . goggle resepi roti kentang.
lamaa.cik.merah (mixer) tu berehat kesiann dia.kan..
kejap lg. Letak kastad tambah sedapp
Makan panas2 memangg sedap.la.kan.😁😁
rasmi la dulu seketul.
resepi Roti kentang
Bahan bahan
300gm tepung roti
50gm.gula kastor
30gm butter
2st yis
60.gm kentang(lenyek) +1/2 biji telur
1 sb susu.tepung
sedikit garam
135g airsejuk(peti ais)
*kita masuk.bhn2 kering dulu dlm.mixer
diikuti dgn kentang, butter
* last.m
sk.air sedikit sedikit
mixer je sampai x melekat di tangan.
* Biarkan hingga naik 2 kali ganda
*tumbuk2 keluar angin
*.timbang.@ bulatkan msk.dlm.loyang
*.oerap.lg 45.minit.
*.sapu kastad dan.bakar.
25 minit.suhu 160c
Ya ampun! Panas dari oven.
ReplyDeleteMemang kita pun suka sangat makan roti yang masih panas. Aromanya pun menggoda!
Sedapnya.. gebu.
ReplyDeleteWow nmpk lembutnya roti tu
ReplyDeletebelum pernah sekali pun meroti...nampak je resepi ada yis terus takut
ReplyDeletecantik dan lembut kejadiannya tu
ReplyDelete