assalamualaikum
alhamdulillah ...ahad dpt lepas gian baking akhirnya sambil tu blh jgk layan tekak ni kan he hee bila kesihatan dan keadaan mengizinkan.
itu yg penting, nak lg cuti2 sekolah ni .
Dulu dah cuba versi kek tp kali ni nak rasa cupcake pula.
Resepi pun lain. Kalau ikutkan google memang ramai rakan2 blogger dah buat. Resepi pun macam2 pesen kan.
Paling suka kalu cupcake yg resepinya guna minyak jagung
bukan tak suka butter @ planta tp lg mudah kerja kan.
very2 moist, sedappp
itu yg penting, nak lg cuti2 sekolah ni .
Dulu dah cuba versi kek tp kali ni nak rasa cupcake pula.
Resepi pun lain. Kalau ikutkan google memang ramai rakan2 blogger dah buat. Resepi pun macam2 pesen kan.
Paling suka kalu cupcake yg resepinya guna minyak jagung
bukan tak suka butter @ planta tp lg mudah kerja kan.
very2 moist, sedappp
Sangat2 moist kek baldu merah ni, memang sedap.betul kata k.Azie the best ,easy and very moist.
Tak pastilah kalau resepi lain lg sedap sb sblm ni dah try buat kek rasanya mcm kering sikit. tp ini betul2 moist lah. Nak pasti kena cuba sendiri ye
Tak pastilah kalau resepi lain lg sedap sb sblm ni dah try buat kek rasanya mcm kering sikit. tp ini betul2 moist lah. Nak pasti kena cuba sendiri ye
suka tgk si abang dan kakak ni makan....kena pulak dg kelemakan cream cheese nya bertambahlah sedapnya.
Sedap pun mama blh layan satu dua je he heee
resepi c/p dari blog k.Azie Kitchen ...TQQQQ k.Azie
The Best, Easy and Moist Red Velvet Cake
2 cawan all purpose flour
1 sk baking soda
1 sk baking powder
1 sk garam
2 sb unsweetened cocoa powder
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur
1 cawan buttermilk
2 sk vanilla extract
1-2 oz. red food coloring (guna 2 sb)
1 sk white distilled vinegar
½ cawan plain hot coffee (jangan skip)
Bahan bahan:
Panaskan oven pada 170C.
Di dalam mangkuk satukan tepung, baking soda, baking powder, cocoa powder dan garam. Ketepikan.
Di dalam mixing bowl, gaul sebati gula dan minyak. Kemudian masukkan telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Putar sehingga sebati. Tuangkan coffee dan white vinegar.
Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati setiap kali memasukkannya.
Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam 2 loyang. Tuangkan adunan sama banyak. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa menyejuk.
Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.
Ok jom layannnnn
aduh mama..siap bunga sekuntum tergoda zila kak..ada lg tak
ReplyDeletenyum2 sedapnya
ReplyDeleteTergoda i tengok u... tayangan yg mengundang air liur meleleh :D
ReplyDeletesalam mama sara nur….betul la nampak moist RVC ni.ros tak try lagi. huhu!!!bila tah nak try jugak
ReplyDeleteni yg xboleh tgk ni...tetiba rasa nk buat n mkn juga RV tu..comelll sggh
ReplyDeletervc mmg x pernah jemu nk makan..dlm versi cup lg snang nk ngapp kan..kecurr..
ReplyDeleteNampak sedap dan cantik plak kak.. sama dgn yg jual kt kedai:)
ReplyDeleteAssalamualaikum..buttermilk tu klu xnak beli yang readymade, boleh buat sendiri tak kak?
ReplyDeleteSue akak memang x beli tp buat dgn susu segar+ cuka biar 10 minit
Deleteaaaaa sedapnyaaa..nak satu..hihi
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteni yang x tahan tengok ni..rvc yang sangat menggoda dengan rasanya yang sangat yummy..ada lagi tak?
yg beum buat lagi. dah beli cream cheese tapi malas nak buat pulak.
ReplyDeletesVs pun prefer kek yg guna corn oil... lebih mudahkan :)
ReplyDeleteTq bagi resepi
ermmm...sedapnyer...suka,suka,suka !!! kena cuba ni...
ReplyDeleteassalamualaikum kak nuri..
ReplyDeleteoooo akak guna minyak jagung ye... betul tu.. lebih moist and sihat.. kan.. tapi kalau nak wangi kena guna butter la ye.. :) rajin akak ni.. mcm2 resepi dah try..
blog akak pulak skrg bertambah menarik.. banyak improvement.. :) tahniah..
Wahhh sedapnyer tengok cc nie.... Maveles...
ReplyDeletekak zu dtg menjamu mata disini...bila balik kg??
ReplyDeleteInsyaallah ptg jumaat ni k zu, jom g kg sy pulak ye
Deleteeehh...dapnye kak..kita nak buat, tapi asyik tunda2 je..
ReplyDeleteSedapnya tengok RV ni.. Nak sikit, boleh tak? :)
ReplyDelete