Skip to main content

coklat chips redvelvet


 ASSALAMUALAIKUM


selamat bepuasa buat semua teman2...
Alhamdulillah baru hari dpt wat entry 
dahpun masuk minggu akhir bulan ramadhan , minggu akhir utk kita berpuasa 
pantasnya kan masa belalu ...hampir sebulan tp mcm baru semalam
macam terkeja-kejar masa rasanya. macam2 nak buat tp blm terbuat. pagi petang ke malam tak berenti agenda
tp alhamdulillah yg penting azam nak solat terawih  kat masjid tahun ini. aamin

suatu perasaan yg tak dpt diceritakan tiapkali melangkah.... terkenang waktu dulu2 jln kaki dgn mak,arwah toklong ke masjid. Sayu ingatkan  arwah yg tak penah tinggalkan solat terawih. Sangat2 rinduuu saat dulu2...suasana bulan Ramadhan yg jauh berbeza dgn kini
Al fatihah.......buat arwah toklong 

Nak raya....dekat dah kan tp emmm sebenarnya semangat raya x adapun. 
tak macam dulu,bila ayah tak sehat ni suasana tak mcm dulu
cumanya fikirkan anak2 je


nak buat biskut2 pun tak semangat, buat utk tempahan sikit2
semperit. tart bunga dan mazola dah keletihan
utk umah sendiri entahlah nak buat apa taktau ni
bila buka fb nmpak kawan post biskut ni jadi bekenan
emm jomlah try dari tak ada kan
pada yg try blh ke blog kak Azlita


jom layan



Comments

  1. Kita ni mkn tambah umur da x heran lg. tp layan anak2 je. semoga sihat ayah akak.

    ReplyDelete
  2. Sy buat pun ikut kehendak anak2 kak...klau ikut hati...apa yg ada je la...ada pun x pe...x ada pun x pe ....hihi...

    ReplyDelete
  3. assalam mamasara, mmg sedih teringatkan arwah yg telah tiada, sama jugak dgn akak dua2 pun dah tkde, hanya anak2 yg dok sibuk nak buat kueh itu ini, terpksa jugak happy kan anak2 kan walaupun hati sendiri sedikit berduka..

    ReplyDelete
  4. selmat hari raya... maaf zahir batin..
    amboi cuti lagikerni.. sunyijer.. nasib dah tengok gambar2 raya kat fb...

    ReplyDelete
  5. Selamat hari raya maaf zahir...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…