iklan

Friday, 2 May 2014

creampuff inti coklat nuttella

Assalamualaikum


Al kisahnya hari ahad lepas
sb tak ada program kemana-mana duk rumah sepanjang hari
kesian tgk anak2 kejap buka tutup peti ais tu
emmm semalam dah beli barang2 kejap je diorg perabihkan.
Aii camnilah kan punya anak2 tgh membesar, nak makan je.

 Sebenarnya mama pun lama tak baking2 sejak air kena catu ni mood nak ke dapur memang kurenggg sikit tgk bila air ada bolehlah kan masak2, bila tak ada tu emm faham2 lah ye.
masak yg simple2 lah cam goreng telur he he
hari2 telur ,sebaik en asben dan budak2 ni suka telur.
 

ok kali ni kita try resepi puff kak nor secubitgaram 
Alhamdulillah menjadi. TQQQ kak nor

CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING
resipi : Chef Kamarul
sumber : Deanna  & K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 Cream Puff
250ml air
100g Mentega
1sdk Gula Kastor
125gm Tepung Gandum
3 biji telur ~ k.nor guna gred B
1/2 sdt garam

Cara Membuat Cream puff
1. Campur gula,air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekatpada periuk. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telur 1 per 1 dan kacau sebati. Paipkan ke atas dulang pembakaryg telah disapukan mentega.
3. Bakar 15 min pada suhu 180 darjah.

Custard Filling
Bahan-bahan
500ml Susu Segar
1 biji telur
25gm tepung Kastad
30gm tepung Jagung
100gm gula kastor
1 sdk esen vanilla

Cara Membuatnya:-
1. Campur dan gaul sebati telur,gula kastor, tepung kastad, teung jagung dan esen vanilla.
2. Kemudian, tuangkan susu yang telah dipanaskan sedikit dan masak hingga kastad likat. Sejukkan sebentar.
3. Masukkan ke dlm piping bag, paipkan ke dlm belahan cream puff. Kemudian, ayak gula ising ke atas creampuff.



11 comments:

  1. Aslmkum mama sara.. akk dtg nk tumpang brekfast.. seronok msk2 ada yg nk perabiskan.. anak nk mbesar mmg camtu.. nnti dah besar2 jdi cam akak pulak.. kene bwa gi skol utk kasi perabis.. hihihi..

    ReplyDelete
  2. sedapnya creampuff inti nutella..semangat makan ni..hihi..

    ReplyDelete
  3. Bestnya dpat ni seketui..

    ReplyDelete
  4. guna nutella.. sedap ni..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...rmah kita klu buat cream puff ni sndiri yg kna hbiskan...anak2 xminat...huhuu...cntik kjdiannya...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mama sara.... lama kita x dpt jengok blog awak... maveles sungguh tengok krim puff tu...

    ReplyDelete
  7. lama tak buat cream puff
    nak ikutkan 1 rumah suka

    ReplyDelete
  8. cream puff sedap.
    last saturday ada kat satu rumah kenduri kawin.
    anak buah aida cilok 4-5 biji masuk dlm kereta cream puff filling kastard :-)

    ReplyDelete
  9. salam kenal.. tertarik dengan resepi2 akak..terus follow..semua nampak sedap2

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan. Nampak sedap je cream puff ni. Mohon share resipi ye. Sudi2 la lawat blog saya http://alamwellness.blogspot.com. Tq

    ReplyDelete

kata-kata manis