Skip to main content

agar-agar lapis pelangi





assalamualaikum

bersua lagi, alhamdulillah syukur kerana masih ada kesempatan.
minggu akhir sebelum bermula cuti penggal persekolahan minggu depan. Cuti seminggu kan. Rancangan cuti ??? emmm
apalagi balik kampung la kan.




satu lagi resepi yg agak lama dlm list.
dari sehari ke sehari nak try dan akhirnya malam semalam dgn gagahnya  terhasil juga.
agar-agar lapis pelangi. cantik warna warni



resepi hasil renung2 di blog linapgl tp kita wat setengah je utk cubaan pertama ni. walaupun 1/2 tp cukup banyak .
jom layan gambar dulu

Comments

  1. cantiknya. sy penah buat agar ni masa zaman belum berblog. sampai skrg tak cuba lagi. teruk kan. kali pertama tgk masa wedding anak pak long di Singapore. terus mintak resepi drp cousin.

    ReplyDelete
  2. assalam...
    Cantik di pandang....sedap dan nyaman di tekak...nk buat tu menguji kesabaran..bila dah siap..alangkah puas hati...
    Cantik dan kemas hasil puding lapis nuri ni

    ReplyDelete
  3. cantik dan berseri-seri bagaikan pelangi tapi nak menyudahkannya boleh hilang kesabaran..he..he

    ReplyDelete
  4. rajinnya akak melapis. cantik sangat colornya

    ReplyDelete
  5. salam..

    wah cantiknya agar2 pelangi tu..sayang pula nak makan..

    ReplyDelete
  6. berkilat2 lagi agar2 ni akak tak pernah buat sebeno nya hehee time panas2 mmg sedap ni makan

    ReplyDelete
  7. cantiknyer puding lapis pelangi, kaler full gitu..saya ada juga simpan resipi puding lapis pelangi..tapi tulah mood nak membuatnyer tak kunjung tiba lagi..now tengok posting dari dari mama sara ni terguda pulak nak mencuba..hehe

    salam perkenalan dari saya..singgah n follow sekali #278..keep in touch yer :)

    ReplyDelete
  8. sunguh pelangi... warna werni...

    ReplyDelete
  9. sapa2 yg buat agar2 pelangi, memang seorang rajin & sabar, cntik sngt........

    ReplyDelete
  10. Cantiknya

    Lama teringin nak buat tp ingat nak selapis2 yg tak rajin tu

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…