iklan

Tuesday, 10 December 2013

apam polka dot


ASSALAMUALAIKUM


lama x makan dan buat apam dot dot ni kot
he hee ada setahun
ingat2 lupa 



 apam pokkadot

resepi asal disini


Bahan2 :

3bj telur sejuk dr peti ais (asingkan putih & kuning telur)
274gram @ 2cawan stengah tepung gndum + 3sudu kecil baking powder (di ayak sekali)
200gram @ 1cawan gula halus
1 sudu kecil ovalette
150ml @ 3suku cawan susu segar/susu cair/santan (mana2 yg suka)
1sudu kecil esen vanila
inti bluberry or ape2 je yg korang suke, aku suke oren :)
pewarna

1. Pukul putih telur dgn kelajuan yg paling max smpai kembang/meringue/bertanduk
2. Masukkan kuning telur, gula, esen vanila & ovalette pukul smpai kembang lg.
3. Masukkan tepung yg telah di ayak dgn baking powder td sedikit demi sedikit berselang selikan dengan susu td, mixer pd kelajuan paling minimun masa ni. sebati semua, siap :)
4. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan dan masukkan dlm piping bag. Inti jem td pun sama. 
5. Picit adunan ke dalam papercup yg telah dimsukkan ke dalam acuan lompang 3/4, kemudian picitkan sdikit inti, dan penuhkan papercup td dgn adunan apam td, last step buat dot2 di atas mengikut kretiviti sendiri. 
6. Kukus selama 15minit dengan api perlahan & make sure penutup pengukus ditutup dgn kain bagi memastikan air wap dlm pengukus tidak menitik ke atas apam. 








8 comments:

  1. Salam Mama sara nur...
    apam polkadot tu kelihatan gebu dan semestinya lembut ya...nanti kita nak cuba pulak resepi u ni,tq share resepi.

    ReplyDelete
  2. Pun lama x buat kak..ambik ode pun x dah...x smpt dgn anak kcik ni...nak buatnya pun leceh gak kan...

    ReplyDelete
  3. wah! sedapnya kak..sy pun dah lama tak makan apam polkadot ni..last makan thn lepas kot..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Mama....comel2 sungguh apam polkadot ni. Thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  5. salam mama saranur...tak pernah cuba buat lg...nampak cantik kaler dia!

    ReplyDelete
  6. Zila msa lum ada blog rajin buat sampi jemu nk mkn..he hee..tp skrg mmg mls btl..tggu angin rajin dtg nie..

    ReplyDelete
  7. comel apam pokadot tu...tentu rasanya pun sedap..

    ReplyDelete

kata-kata manis