Skip to main content

agar-agar merah+ agar2 susu

assalamualaikum

dah hampir setengah bulan disember kan, lip lap je masa berlalu
skrg tgk semua sibuk mencari keperluan sekolah
pulak . emmm pening gak ni
si kakak comfirm la kena beli uniform baru , baju, kasut dan beg he hee nak masuk sekolah menengah dah pun.
adik melangkah ke tahun satu emmm bj sekolah betul2  tp yg lecehnya budak ni kecik , susah nak cari saiz badannya tu. dah try 2 semua gedobos belaka huwaaa
minggu ni misi mencari uniform adiklah pula
si abang seb baik takyah semua baju2 nya masih baru, thn sudah punya ada sepasang blm pakai. sbnya cuma 2 hari dalam seminggu
Pakai baju sekolah, 2 hari lg baju sukan dan jumaat pula baju melayu
emmmm jimat sikit thn ni, yg pasti kasut dan beg je kena beli. Kasut hancuss he hee



oklah jom layan agar2 merah ni pula ye.
idea tercetus masa tgk agar-agar pandan rintik di blog syapex he hee menarik syapex punya gabungan hijau dan gula merah. projek  masa kat kampung ye. Dah biasa  selalu buat agar2 merah kegemaran ayahanda ni bila ada kat kg. 
alang2 tu terus wat sekali sikit letak susu dan jadilah gini hasilnya
biasa je rasanya agar2 kan, cuma nampak lain sikit je 
resepi tgk disini ye ummizzkitchen
tqqqq ummi


AGAR-AGAR RINTIK PANDAN

Comments

  1. Bulan puasa tahun lepas saya teringin nak makan agar-agar sirap yang simple je tu kan...sedih tak jadi... cantik agar2 yang awak buat ni :)

    ReplyDelete
  2. Kami pun belum beli apa-apa keperluan sekolah anak-anak... nanti last minute baru kelam kabut nak pi cari ha ha haha... lawa merah menyala agar2 tu Mama Sara Nur...

    ReplyDelete
  3. sedapnya.... yg simple camni selalunya lebih sedap sebab tak muak makan berbanding puding yg banyak bahan....

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…