Skip to main content

talam ubi kayu yg sedappp



ASSALAMUALAIKUM
Berakhir sudah cuti2 rehat selama 3 hari, hari ni tugas bermula macam biasa la kan. walau Anak2  masih bercuti......cuti sekolah 2 minggu.

Jalan raya pun lenggang dan sunyi je pagi tadi, kalau tak  jem jgak depan rumah ni.
oklah suka gini he heee amann
Sabtu lepas ada beli 2 ketul ubi kayu, rasa nak makan bingka cam yg buat hari tu . Tp bila siap parut siktlah pulak hasilnya

maka cari2 resepi lain terus teringat akan talam ubi kayu he hee
tak pernah lg buat sendiri. bagus gak kalu try ni kan
godek2 resepi kat google...emmm banyak resepinya
cuma beza berat timbangnya. Sb ubi ni cuma ada 630 gm so pilih resepi Cheff Asma tp jumpa di blog k.Azie Kitchen. Kita cp ye resepinya semoga dipanjang-panjangkan pahalanya. Sangat2 sedap cukup rasa kelembutan ubinya.



Talam Ubi Kayu

sumber: Cheff Asma

sumber rujukan: K Azie Kithchen

Bahan-bahan bawah
700 gm ubi kayu-siap diparut-tapis buang airnya
tinggal 630 gm
100 ml santan pekat
300 ml air
250 gm gula- *sy guna 7 sudu besar
pewarna kuning


campur semua bahan-bahan diatas
dan kacau atas api sehingga pekat
tuang dlm loyang yg disapu minyak
kukus dalam 25 minit


Bahan-bahan atas
100 gm tepung beras
50 gm tepung gandum
50 gm tepung ubi
300 ml santan pekat
800 ml air

cara-cara
campur semua bahan2 diats masak berwap
kemudian tuang atas lapisan kuning tadi
kukus lg 30 minit
sejukkan baru dipotong

makan sebagai breakfast pagi semalam. Agak banyak seloyang dptnya, so kasi jiran sebelah sepiring.
Paling best lembut sgt2 ubi ni.

SELAMAT BERCUTI ADIK2 SEMUA

Comments

  1. sdpnya....
    teringin nk buat...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak..
    apa khabar kak? dah sihat kak? sorry kak.. nani tak tahu kak masuk ward.. sampai yg zura bagi tau... mintak maaf sbb lambat notice... nani harap2 kak dah sihat ye.. :) jaga diri ye kak.. :) sayangg kak nuri ketat ketat.. :)
    sedap talam ubi ni kak.. ade lagi tak? meh 2 ketul..
    * pagi ni breakfast biskut pingpong ngan air nescafe je.. :P

    ReplyDelete
  3. Aslmkum mamasaraNur
    suka sgt kuih talam ubi kayu....tambah part lemak kat atas itu.jamu mata saja...tunggu balik Msia baru dpt mkn...
    re; tkasih byk mamasaranur atas ucapan bday utk anak2.betul tu setiap anak lain sifat dan keletahnya....namun menceriakan kita..

    ReplyDelete
  4. Kalau dah namanya talam... ubi kayu lagi tu, memang my fav! Sodappppp!

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum,
    hemmm ada sebungkus ubi kayu frozen. nmpk ada sale beli tapi tak buat apa2. tak pernah buat kuih talam. geram lak tengok

    ReplyDelete
  6. sedapnyerr... akak pun suka talam ubi kayu ni.. suka gabungan manis ubi & lemak2 kepalanya tu.. mmg boleh lupa diet & lemak2 yg dah byk kat perut ni bila mkn.. hihi..

    ReplyDelete
  7. uiks! sedapnya KAk..
    jarang dapat makan ni..hubby sy paling suka ni..:)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya talam ubi kayu....suka banget...

    ReplyDelete
  9. Zila pun suka..samalh x pernh lg cuba wt sndiri..cntik color kuning tue..

    ReplyDelete
  10. Alamak mengancam gitu,
    Nampak kilatnyer.....
    Kitakan jiran,nak sikit..

    ReplyDelete
  11. Assalam...kuih2 camni memang sedap la kalau wat minum petang atau bf.Kat umah ni kalau buat jenuh nk ngabeskan..anak2 tak layan.Mama ngna baha la jadi MPPP huhu..
    Nampak sangat halus tektur kuih ni..kalau dapat merasa kat tekak ni, alangkah nikmatnya

    ReplyDelete
  12. QH pon suka talam ubi ni tp nk buat tu yg xgeti...takut xmjadi mbazir la pulak..hihi

    ReplyDelete
  13. sedapnya...sy & hb suka kuih ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…