Skip to main content

mandi sungai burmese pool



assalamualaikum semua
selamat berhari mingguuuuuu

ada yg bersantai-santai tu kan. bestnya. Kadang2 hari ahadlah yg paling ditunggu hari utk bersantai kat rumah bersama family. Boleh jg main masak2 kan.
ok mood santai kita wat entry saat dan ketika balik ke kg lepas. Maka sempatlah kita bersantai di tempat sejuk gini. Sungai ni bukan dekat kgku tp kat rumah kakak d Taiping nun. Berhampiran bukit Larut dan Taman Tasik Taiping. Burmese pool namanya.
ktorg awal  dlm 10 pagi gitu, lepas antar pak ke pusat dialisis. Dlam masa nk tunggu pak habis tu jam 3 ptg so terus menghala kesini. Tak plan pun ,dekat sgt dgn umah kakak Taman Sentosa.
 Dulu ada dtg masa tu rombongan ke Bukit Larut he he ingat2 lupalah lama sudah kan. tp sejak kakak berpindah duk sini dptlah peluang kali kedua dtg mandi manda. Tak mandi pun cuma si abang dan adik je berendam mama abah dan kakak tgk2 je pastu rendam kaki..
mula2 sampai ada beberapa kerat je org pastu, berduyun2 org ramai, maklumlah cuti raya cina kan. Masing2 dtg berfamily bawa bekalan . Syok tgk diorg berkelah. Kitaorg makan kopok dgn air tin je he he pastu dah sejuk gigil2 di adik dan abang ni terus ke rumah kakak makan tengahari. Alhamdulillah ada rezeki kebetulan rabu kakak off he he 
ok sure pasni balik Tepeng akak singgah sini mandi manda dan kata en asben plan dulu bawa bekal makanan baru bestt he hee

Comments

  1. best nya tengok air sungai tu... sejuk nyaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejuk sgt mori, sekejap dah mengigil hihikk

      Delete
  2. kak zu pernah dtg sekali saja..pastu smpai skrg tak jejak dah kaki kat situ..

    ReplyDelete
  3. best mandi air sejukk..segarrr ^__^

    ReplyDelete
  4. bestnya....dapat mandi sungai.....cantik dan jernih airnya ye.....

    ReplyDelete
  5. Amboi, canggih nama tempat mandi kat tepeng ni, burmese pool lagi. Kenapa nama cenggitu? Org burma ke selalu pergi sini? Hihi.

    Biasa yang tak plan ni lebih seronok. Bila dah plan nanti mesti ada2 je hal.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…