ASSALAMUALAIKUM
Selamat bercuti buat semua ye bermula esok kan .cuti lagi sempena Chinness New Year yeeeeeeho 4 hari tu .
Kenduri kendara pun banyak ni kan maklumlah cuti panjang, sekolah anak2 pula cuti seminggu. Plan kita nak blk kg tgk pak kat Taiping yg buat masa duk diumah kakak . Mesti sesak jalan2 ni nak lg ke utara tu, memandangkan ada jemputan kenduri kawen sepupu asben di Klang dan Dengkil terpaksalah blk kg hari Isnin.
takperlah asalkan dpt balik.
ok hasil ekperiment hari cuti minggu lepas, Kek coklat indulgent..he he ada rupa ker? Ni kes nak cepat sb nak hampir ke maghrib dah. Yg putih tu main belasah je he he letak satu layer je.
Selamat bercuti buat semua ye bermula esok kan .cuti lagi sempena Chinness New Year yeeeeeeho 4 hari tu .
Kenduri kendara pun banyak ni kan maklumlah cuti panjang, sekolah anak2 pula cuti seminggu. Plan kita nak blk kg tgk pak kat Taiping yg buat masa duk diumah kakak . Mesti sesak jalan2 ni nak lg ke utara tu, memandangkan ada jemputan kenduri kawen sepupu asben di Klang dan Dengkil terpaksalah blk kg hari Isnin.
takperlah asalkan dpt balik.
ok hasil ekperiment hari cuti minggu lepas, Kek coklat indulgent..he he ada rupa ker? Ni kes nak cepat sb nak hampir ke maghrib dah. Yg putih tu main belasah je he he letak satu layer je.
Kek mahal niiiiiiii bukan itu saja masa jg kena peruntukan lebih, sehari suntuk duk ngadap kek ni sambil2 keja lain jg.
Sedap tu memanglah sedap sampaikan anak dara kita tu terus request besdaynya Ogos nanti nak kek ni he he uwaaaaaaaa ni yg malas ni kan he he
Mula2 proses membuat kek span coklat, dah masak kena sejukkan dulu sb nak potong 3 lapis la kununn he he
pastu krimnya 2 kan satu versi coklat dan satu lg versi putih. Ikutkan sesetengah kata krim putih kena simpan dulu semalaman
tp kita tak sabau punya pasal belasah je he he
hasil carian resepi mula2 intai2 resepi di blog http://manismanismasam.blogspot.com/2012/02/resepi-kek-chocolate-indulgence-ala-ala.
pastu tgk jg di blog kak zu semanisgula.blogspot.com cuma kek span cp dari secuitrasaumiejazz.blogspot.com
TQQQQQQQ semua ye
pastu tgk jg di blog kak zu semanisgula.blogspot.com cuma kek span cp dari secuitrasaumiejazz.blogspot.com
TQQQQQQQ semua ye
Resepinya memang panjang berjela tau...so cp sbgai rujukan
CHOCLATE INDULGENCE
CHOCOLATE CHIFFON
resepi oleh manismanismasam.blogspot.com
BAHAN A
30GM SERBUK KOKO (LARUTKAN DGN 120ML AIR SUAM)
4 BIJI KUNING TELUR (TELUR DIASING PUTIH DAN KUNING)
100GM GULA KASTOR
130GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1/2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BICARBONATE
60ML MENTEGA (DICAIRKAN)/MINYAK JAGUNG
1 TSP ESEN VANILA
BAHAN B
4 BIJI PUTIH TELUR
60GM GULA KASTOR
1/4 TSP CREAM OF TARTAR
CARA-CARA
1. PANASKAN OVEN PADA SUHU 180C. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG MENGGUNAKAN HIGH SPEED.
2. DI DALAM MANGKUK LAIN PUKUL BAHAN B (PUTIH TELUR) HINGGA KENTAL GUNA HIGH SPEED.
3. SATUKAN BAHAN A KE DALAM BAHAN B SECARA KAUP BALIK. TUANG KE DALAM LOYANG 9" DAN BAKAR SELAMA 40 MINIT ATAU HINGGA MASAK.
4. ANGKAT DARI LOYANG DAN TELENGKUPKAN KEK DI ATAS REDAI BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI POTONG KEPADA 4 LAPISAN.
FILLING : MOUSSE COKLAT HITAM :
200GM CHOCOLATE MASAKAN HITAM
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
1/2 TBSP MENTEGA
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
1 1/2 TBSP GELATIN
50ML AIR
1. RENDAM GELATIN DGN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT. KETEPIKAN
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI MENTEGA DAN GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR, GAUL HINGGA RATA.
SIMPAN SEDIKIT ADUNAN UNTUK DI SAPU TIPIS KEPADA KEK)
FILLING : MOUSSE COKLAT PUTIH :
200GM COKLAT MASAKAN PUTIH
100ML SUSU SEGAR UHT
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
2 TBSP GELATIN
50ML AIR
1. RENDAM GELATIN DAN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT. KETEPIKAN.
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN PUTIH SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR DAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR. GAUL HINGGA RATA.
4. MASUKKAN MOUSSE KE DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM SEHINGGA BEKU. KEMUDIAN KELUARKAN DAN PUKUL DENGAN WHISK MENGGUNAKAN HIGH SPEED HINGGA PEKAT DAN BERTANDUK. SEELOKNYA MOUSSE COKLAT PUTIH DI BUAT SEHARI LEBIH AWAL. *** DAN DI SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK. APABILA HENDAK DI GUNAKAN, WHISK SEMULA HINGGA KEMBANG BARU DI SAPU KE ATAS KEK.
TOPPING COKLAT GANACHE
150ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR)
350GM COKLAT MASAKAN HITAM
1 TBSP MENTEGA CAIR
(MASAK SECARA DOUBLE BOILER, PANASKAN WHIPPING CREAM *** HINGGA BERBUIH DI TEPI PERIUK, MASUKKAN COKLAT DAN MENTEGA, KACAU HINGGA CAIR DAN TUANG KE ATAS KEK)
*** HIASAN : UNTUK PIPING COKLAT GANACHE DI ATAS KEK, SEJUKKAN DAHULU COKLAT DI DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM. KELUARKAN DARI PETI SEJUK DAN KACAU DENGAN HAND WHISK HINGGA RATA, MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG DENGAN NOZZLE PILIHAN DAN PIPE DI ATAS KEK ATAU DI TEPINYA. SETELAH SIAP MASUKKAN KEMBALI KEK YANG DI HIAS DENGAN COKLAT KE DALAM PETI SEJUK.
*** UNTUK MENDAPATKAN COKLAT GANACHE YANG LEBIH KERAS TAMBAHKAN SUKATAN COKLAT MASAKAN LAGI BANYAK LAGI PEKAT TEKSTURNYA DAN SESUAI UNTUK MEMBUAT BUNGA ATAU BORDER.
CARA-CARA :
1. POTONG CHIFFON KEK KEPADA 4 LAPISAN.
2. LAPISAN PERTAMA : LETAK KEK KE DALAM LOYANG 9" (LOOSE BASE TIN). TUANG MOUSSE COKLAT PUTIH DI ATASNYA DAN RATAKAN.
3. LAPISAN KEDUA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN PERTAMA, TUANG MOUSSE COKLAT HITAM DI ATASNYA DAN RATAKAN.
4. LAPISAN KETIGA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KEDUA, TUANG BAKI MOUSSE COKLAT PUTIH DAN RATAKAN.
5. UNTUK LAPISAN TERAKHIR, LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KETIGA DAN SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK SEMALAMAN.
6. KELUARKAN KEK DARI ACUAN, SAPU TIPIS DENGAN MOUSSE COKLAT HITAM KESELURUH KEK DAN SIMPAN SEKEJAP DI DALAM PETI SEJUK HINGGA BEKU.
7. LETAK CAKE DI ATAS WIRE RACK DAN TUANG TOPPING COKLAT GANACHE, BIAR COKLAT MENGERAS BARU DI HIAS.
8. POTONG MENGGUNAKAN PISAU YANG DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS, LAP DAN POTONG KEK.
1. POTONG CHIFFON KEK KEPADA 4 LAPISAN.
2. LAPISAN PERTAMA : LETAK KEK KE DALAM LOYANG 9" (LOOSE BASE TIN). TUANG MOUSSE COKLAT PUTIH DI ATASNYA DAN RATAKAN.
3. LAPISAN KEDUA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN PERTAMA, TUANG MOUSSE COKLAT HITAM DI ATASNYA DAN RATAKAN.
4. LAPISAN KETIGA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KEDUA, TUANG BAKI MOUSSE COKLAT PUTIH DAN RATAKAN.
5. UNTUK LAPISAN TERAKHIR, LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KETIGA DAN SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK SEMALAMAN.
6. KELUARKAN KEK DARI ACUAN, SAPU TIPIS DENGAN MOUSSE COKLAT HITAM KESELURUH KEK DAN SIMPAN SEKEJAP DI DALAM PETI SEJUK HINGGA BEKU.
7. LETAK CAKE DI ATAS WIRE RACK DAN TUANG TOPPING COKLAT GANACHE, BIAR COKLAT MENGERAS BARU DI HIAS.
8. POTONG MENGGUNAKAN PISAU YANG DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS, LAP DAN POTONG KEK.
kak zu ni yg resepi pendek secotet pun tak terbuat inikan pula resepi pnjng berjela..tengok gambar jerlah...hehe
ReplyDeletejadi nak dtg rumah kak zu cuti ni?..helo helo lah ya..
Aduhai kak....mmg rajin la sngt2 ni....klau sy mmg x la...mkn je tau....nak buat...kena btul2 ada mood kek mcm ni....klau x..mmg x jdi....
ReplyDeleteBak la sepotong dua....nmpk sedap je....:-)
yummy
ReplyDeletehamboihh.. terlioq aihh.. :b
ReplyDeletesedapnyaaaaa! nak sikit :)
ReplyDeletesedapnya kak... kek feveret munna klu kat SR
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeleteSedapnya...itu belum makan lagi tu..!! Baru tengok gambar ..
Tabik springlah kat Mama Sara Nur... hebat!!!!
ReplyDeletepandai ar dari buang duit rm 8o..baik buat sendiri lagi puas hati..tq share resipi...pebret saya ni..hehe
ReplyDeletekek ni pun dalam angan2 saya kak...buatnya ntah bila...sedap tgk kek2 coklat kan..
ReplyDeleteAssalamualaikum...sara...wahhh sedapnya...kak umie nak sepotong...menggoda sungguh...=)
ReplyDelete