Skip to main content

balik kampungggggg


Assalamualaikum
 mood balik kampung skrag ni so kita letak entry dan gambar2 masa kat kampunglah he he 

mengimbas kenangan2  waktu zaman kanak2 sekarang giliran anak2 pula walaupun taklah seperti zaman dulu2 heeeeehe tp basikal ni penuh dgn nostalgia ....saat belajar kat jalan raya ni pastu jatuh berulang kali tanpa kenal erti kecewa. Penrnah sekali jatuh dalam parit tepi jalan tu huwaaaaa parut pun masih ada di lutut. akhirnya inilah transport utama nak kemana2 round kampung atau ke kedai runcit beli jajan kegemaran tu...banyak kenangan manis yg tetap terpahat dlm ingatan kan. 

ok doakan perjalanan kami selamat ke destinasi dgn selamat ye

Comments

  1. Slmt bercuti dan slmt pulang kg buat mamasaranur sekeluarga....moga slmt pergi dan balik. pasti seronok di kg....anak2 lagilah seronokkan dpt main basikal....ada kolam ikan lagi..jumpa atok nenek.

    ReplyDelete
  2. selamat balik kampung..jdi ker nak jumpa kat kamunting?

    ReplyDelete
  3. saya pun simpan banyak kenangan tentang basikal..pernah dilanggar masa nak pi sekolah...last sekali abah tak bagi saya naik basikal takot jadi apa2 kat saya...saya ni cuai orangnya...

    ReplyDelete
  4. syoknya kak dpt balik kg....byknya ikan tu...=)

    ReplyDelete
  5. seronoknya akak balik kampung.. enjoy your holiday ya kak..

    ReplyDelete
  6. insyaallah semoga selamat perjalanan balik kampung

    ReplyDelete
  7. Memang seronok kalau bali, kampong...suasana kat rumah mesti riuh sangat...

    ReplyDelete
  8. salam nuri...
    masih di kampong ke? akak dah balik ke PJ semula... walaupun sek keb masih bercuti tp sek agama dah mula sekolah... terpaksalah akak kerja juga.. tp en. hubby masih bercuti.. dptlah dia temankan kakak dini pulang semula ke asrama dengan bas.. hehe.. yelah kereta akak nak guna utk hantar haziq ke sekolah & ke pejabat.. takperlah kan dia berdua senang nak naik bas.. kalau ramai2 memang payah la...

    ReplyDelete
  9. salam kenal...cuti panjang seronok balik kg kann..follow me back ya..

    ReplyDelete
  10. hi sume, salam perkenalan,

    bestnye balik kg....

    jom ke blog saya juga..

    http://yatdhamid.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. seronok kan dapat balik kg...terubat kerinduan pada sebuah kenangan masa kecik2 dulu..

    ReplyDelete
  12. waaa.. bestnyer kg awak..
    ikan talapia bela tu erk?
    comel kitty.. anak saya suke sgt anak kucen!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…