Skip to main content

buah rambai yg masam manis


assalamualaikum 

bersua kembali masih lg  mood raya kan dengan open house sana sini, sessi menambah berat badan he he
nak lagi hari cuti ni jemputan sana sini, bukan saja oh dgn yg buat majlis kenduri kawen pun ada. yg dekat yg jauh. Yg mana termampu alhamdulillah dptlah tunjukkan muka ye kan bila org jemput tak sampai hati pula taknak dtg. Bukanlah nak makan sangat pun tp utk eratkan ikatan persaudaraan yg telah terjalin.


wokey sebelum sambung entry raya kita layan dulu buah tempatan yg satu ni ye, ada yg tak kenal tak? he he inilah buah rambai namanya buah anggur malaysia kata my son he he buah penghujung musim dah satu2nya buah yg ada masa blk kg beraya, durian rambutan manggis dah selesai . Skrg duk berbunga semula pokok2 durian rambutan dan manggis ni. Nampaknya kalu ada rezeki thn depan dptlah merasa lg.
buah rambai ni anak2 tak reti makan pun dgn rasanya yg masam2 manis tp ada yg betul2 manis bila cukup masaknya ye. Mmeang sedap bila makan memang tak leh berenti tau he he satu satu dikupas masuk dlm mulut. Sedar2 dah habis sebesen ha ha maklumlah kita ni hantu buah semua buah belasah je
pokoknya agak tinggi yg mana dahan rendah tu blhlah dijolok tp yg tinggi terpaksalah org memanjatnya ye.
yg ni anak buah panjat bila dipaksa makciknya. Dpat seguni bawa balik KL, penuh bonet keta.
cakap dgn mak pasni boleh suruh org panjat dan jual. Sbnya dah tak ada sapa yg nak ambik lg daripada membazir camtu je kan. Nampak org duk jual kat tepi2 jalan tp x pasti harganya berapa.
kalu x silap org Negeri Sembilan wat masak lemak kulitnya kan, ikut cerita SIL yg duk sana la tp x penah pulak kami kat Perak masak gitu. Suka makan mentah2 ja. Pokok2 rambai ni lazimnya banyak kat tepi sungai, dulu2 kat sungai rumah arwah tok memang ada je pokok rambai ni. Balik sekolah sambil lepak tepi sungai itu sambil makan rambai he he

Comments

  1. Geramnya tengok buah rambai yang lebat dan berjuntai-juntai tu.Sedapkan masam2 manis.

    ReplyDelete
  2. Masak lemak ikan tenggiri dgn kulit rambai.... Lama dah tak msk sbb lama dah tak mkn rambai....

    ReplyDelete
  3. Lebatnya buah rambai... entah berapa puluh tahun tak makan rambai, sebab tak jumpa... masa sekolah rendah dulu suka beli jeruk rambai, 5 sen 5 biji...sedap makan kulitnya!

    ReplyDelete
  4. dh lama x makan buah rambai..
    mcm msim plak skrg..lps ghaya saya dpt mkn buah naga, mata kucing, nangka madu pelam epal yg ayh tanam..
    suke2..

    ReplyDelete
  5. dah lama akak tak makan buah rambai.....masa budak2 dulu suka sangat buah rambai...

    ReplyDelete
  6. susah nak jumpa rambai yg manis ... selalu masam

    ReplyDelete
  7. hari raya haritu jumpa rambai kat rumah kawan punyalah pulun makan sebab dah lama tak makan rambai.. rambai kat rumah opah akak dah kena tebang...

    ReplyDelete
  8. best nye. fresh dari pokok lagi tu

    ReplyDelete
  9. bukan setakat buah... pokoknya pun aku dah x jumpa skrg.... susah nak jumpa kat tempat aku... huhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. amboi greamnye tgk buah rambai yg bergayut2 ats pokok tu...susah dh nk jmpa buah ni skrg...

    ReplyDelete
  11. lamanya saya tak makan rambai.. dulu kat kebun ada pokok ni. pastu dah kene tebang last makan masa zaman sekolah dulu kot. huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…