Skip to main content

alhamdulillah.....fruit coktail utk berbuka

 assalamualaikum semua
alhamdulillah...perkhabaran yg mengembirakan bila pak dibenarkan utk balik rumah  setelah 5 hari berada kat wad. Syukur sangat2, pak jg nampak baik dari sebelumnya. Tak putus2 doa dipanjatkan agar kesihatan ayahandaku pulih walaupun tak sepenuhnya tp tetap bersyukur. Ya Allah  Berilah kami anak-anaknya ini peluang untuk terus berbakti kepada ibu dan bapa diatas segala pergorbanan mereka berdua.
Sukar nak digambarkan takkala melihat pak menanggung kesakitan seperti ini..kalaulah boleh kutanggung pasti aku akan menerimanya..


seminggu sudah kita menjalani ibadah berpuasa, pantas kan masa berlalu. Hari sebelum ni memang asyik tapau je, tak ada mood pun nak masak2. Tp tiba-tiba sangat teringin nak makan fruit coktail ni.
ahhh lega dpt hirup buah-buah dalam tin gini...sedapp.
resepi yg simple cuma masukkan dlm mangkuk dan Tambah air  laici dalam tin serta hirisan tembikai.letak ais batu sikit. nak lg sedap letak aiskrim vanila kan.
memang sedap. Semalam jenuh jg cari tembikai, wah mahal tembikai la ni, setengah biji sederhana dah 6.50 hinggit
Dua tiga hari ni  Cuaca  pun memang panas kan sekarang, terasa asyik teringat kat air je. Berbuka dgn segelas besar air cukup kenyang. Makanan tolak tepi. Nasi pun tak teringin langsung dah, sahur lagilah tak selera, alhamdulillah nasib baik perut tak meragam, dpt tunggu sampai ke petang. Itulah kan dah niat nak berpuasa pasti Allah tolong jg
Anak2 pun alhamdulillah..kakak dan abang balik sekolah je masing2 melepek je he he sian.

oklah SELAMAT BERSAHUR DAN BERPUASA BUAT SEMUA YE

Comments

  1. Puasa2 ni memang nak makan yg mcm ni je mama sara. Kat Sabah ni, susah nak jumpa org jual, semua kena buat sendiri.

    ReplyDelete
  2. as salam mama nur...
    pagi ni ramai betul yg tayang air...fening tak tau nak buat yg mana satu..hahaha..

    ReplyDelete
  3. salam mama nur...

    Biasa klu bln puasa,k.atie suka minum air panas..HB beli air sejuk kat pasar Ramadhan jer :)

    ReplyDelete
  4. berpuasa memang teringin benda2 sejukkan baruler rasa sejuk perut....
    sedapkan..

    ReplyDelete
  5. Assalam mamasara... kira ni macam air laici yang ditambah koktel le kan...hmmmm best nye kak.

    ReplyDelete
  6. cuaca terik bulan puasa ni kalau dapat b'buka dgn fruit koktel ni mmg nyaman.. ais lebih plz

    ReplyDelete
  7. panas2 mmg best minum koktel. ;D

    ReplyDelete
  8. sesuai musim panas..dapat segelas camnie..hilang dahaga berpuasa kan mama..:)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.... syukur Pak dah boleh balik ke rumah, kita pun pernah rasa jaga suami di wad selama 7 hari, dapat balik rumah rasanya macam masuk syurga bila dapat tidur baring dengan sempurna.
    Memang sedap nyaman dapat berbuka dengan koktel...

    ReplyDelete
  10. semuga bapak terus sihat.

    mmm sedap nampak puding tu. Bubuh aiskrin satu scoop pun sedap juga tu.

    ReplyDelete
  11. biasa sya suke koktail ngan susu.. lagi ler bertmbah2 lemk n enak kan. :-)
    hari tu kan kak, cik abg beli tembikai, diaa dah sesiapa potong, sekilo rm3. tapi yela sepotong tu tak leh la nak tepaat sekilo kan. lebih kurang sebelah dan dia atulis tu rege sesiap rm9. cik abg rasa2 cam tak cukup jek 3 kg. bila suh dia timbang kan smula, rupanya rege 2 kilo lebih sikit je. so jadi rm7++ jek. bulan puasa pun tipu2 berat. tak bek kannnn... eh menceceh lk kat sini.hehe

    ReplyDelete
  12. adehhhh sedapnye tgk koktail tu...mmg sesuai wt utk berbuka...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…