Salam Ramadhan
alhamdulillah berada di hari kedua Ramadhan
Juadah berbuka kesukaan di bulan puasa bg Cik Nur .
sekadar kongsi gambar2 lama yg ada kat IG,
Bubur @ manisan ni memang kesukaan dari dulu zaman kanak kanak memang kena ada atas meja.
Tak lengkap kalau tak da.
lain org lain citarasa kan.
Ciknur mungkin ikut arwah ayah sb waktu berbuka tak mkn mknan yg berat2 dulu. Suka mkn kuih2 atau desert atau bubur
Lepas solat ,kadang mlm sikit baru nk mknan berat.
Ada org suka mkn berat spt nasi utk berbuka dulu kan .
Cam adik2 ,ank2 ciknur pun berbuka nak nasi.
ni la antara bubur2 kesukaan. Resepi mudah dan cepat nk siap
Bubur kacang hijau, bubur jagung, bubur gandum tu sepanjang bln puasa memang berkali kali la.buat.
Arwah ayah suka bubur jagung, bubur kacang hijau dan Arwah mak pula bubur gandum.
berwarna warni.
rasa kenyal2 sb bhn utamanya tepung pulut.
BUBUR CANDIL @ butir nangka
tepung pulut
pewarna
gula pasir
santan garam/daun pandan
Cara cara
Adunkan tepung pulut dgn air
masukkan sikit sikit jgn terus banyak sb takut terlembik.
Agak2 boleh kepal dan bentuk
Bahagikan 3 dan telak pewarna pilihan
adun lg hingga sebati.
kemudian blh kita bentukkan ikut pilihN samada bulatkan atau lonjong jd butir nangka.
dah siap kita panaskan air dlm periuk hingga mendidih
kemudian mskkan doh yg telah dibentukan td.
tunggu sehingga ianya timbul dipermukaan air maknanya doh dah ringan @ masak
angkat toskan ,lalukan dgn air sejuk supaya tak melekat
utk kuahnya
panaskan santan daun pandan dan gula
msukkan doh yg siap tos td
Bubur cha cha
kalau dulu mak buat sendiri dgn tepung skrg kita beli siap
cuma rebus bg kembang dan masak santan
rasanya paling mudah
nak lg menarik dan sedap letak sagu mata ikan
bubur jagung
Bubur jagung sedapp guna jagung fresh
bukan yg dlm tin .
beli jagung tongkol dan sendiri hiris isi jagungnya
Tugas ciknur la tu bab nk hiris jagung ni.
pun sodappp
keledek oren ataupun yg kaler lain
campur sagu mata ikan
pisang tanduk yg besar2 ni memang sedap masak pengat
selain digoreng
Pengat pisang nangka dan sagu kalau vesi putih ni memang arwah mak suka masak
kalau kat kg dulu kita biasa guna pisang kebatu dan pisang nangka
pisang nangka yg masam2 sikit ni memang besttt la
aduhai ciknur fav sy semuanya ni...sedap2 semuanya tapi skrg tgh cut sugar nanti la tggu cheat day
ReplyDeletemcm2 jenis bubur pemanis utk berbuka puasa...smlm xsempt nk bli kuih sbb blk keje ujan
ReplyDeleteBubur candil antara menu nostalgia ketika berbuka puasa. Bonda kita selalu sediakan untuk berbuka puasa.
ReplyDeletePemanis mulut.
ReplyDeleteNak buat bubur jagung la weekend ni...sedapnyaaa
ReplyDelete