selamat tengahari semua
mesti dah siap lunch kan
PKP lgi lah kita org Kl , Selangor ha haa sunyi sikitlah jalan2 waktu pg nak ke taska, tak banyak kenderaan atau mungkin sb hari pertama pkp kot. tgk esk lusa pula
layannn gambar menu beberapa lepas ni
makan sejuk2 nikmatnya rasa yummyyy
mesti ramai suka sagu gula melaka kan, manisan kesukaann
baik demam teringat ingatt akan desert nan satu ni😊😊
kita memang suka sagu, tak kiralah bubur sagu ke, lopes sagu
apa apalah yg letak sagu mata ikan ni
senang jew cara masaknya pun
kita rendam dulu sagu putih ni
sukatan 1 cawan je jdilah utk srang dua makan
dah rendam nampak agak kembang kita tapis
boleh didihkan air dlm 4 cawan
masukkan sagu dan pewarna
kacau je hingga kering dan hilang putih2 mata sagu
nampak jernih je
kita msk dlm tapis dan jrus dgn air paip
tujuannya utk buang kanji2nya
barulah masuk dlm acuan or bekas
sejukkan dlm peti ais
👉kemudian kita masak pula air gula melaka
1 cawan gula merah @ gula melaka
bersama 1 cawan air
dan daun pandan (utk harum baunya)
dah hancur dan agak pekat sikit baru tutup apinya
👉👉masa nak makan kita baru letakkan susu fresh atau setengah org suka santan
dan curahkan air gula melaka
sesedappp rasa secukup manisnya😊😊
sedapnya kak, dana pun suka jugak...
ReplyDeletedana PKP kali ini kerja di pejabat kak... tak ddk di rumah mcm PKP tahun lepas
Terliur pula. Selalu di rumah buat kosong/putih sagu.
ReplyDeletesama macam NA, terliur menengoknya haha
ReplyDeleteSedap makan sejuk ni...yummy!
ReplyDeletemakan sejuk ni tak ingat ,,sy pun fav nie.
ReplyDeletefav ni..kalao ltk dlm peti ais lg best
ReplyDeleteMudahnya buat sagun gula melaka. boleh cuba ni. Sedap! Lama tak makan. Tq share resepi
ReplyDelete