Monday, January 4

resepi biskut MAKMUR

 
 
ASSALAMUALAIKUM
 
SALAM PAGI YG CERIA
ALHAMDULILLAH PG NI CERAH ,BILA MENTARI MULA MENYINARI
 
walaupun dari malam tadi kepala ting tong sikit
hari pertama keja  dah kena migrain
 
sb pg ceria kita upload gambar biskut putih salju ni
@ biskut makmur
 
belum raya dah cerita biskut ek ishhh
😆😆 

kisahnya bila serg kawan ni tiba2 wassap tanya pasal biskut ni
alahaii teringinn sgt katanya
so  layan je lah
kebetulan minyak sapi pun ada 
maka terjadilah biskut ini 
gentel malam2 time org semua berselimut dah
dapatlah sebalang 60 pcs dan extra 20 pcs utk sendiri makan
 
tak boleh layan sgt sekut satu ni ha haaa nanti lg tembamm
 
resepi Makmur simple tak banyak bahan2 dan mudah penyediaannya

 
 500 gm tepung gandum
sanggai dulu kira2 10 minit
(goreng tepung tanpa minyak)
tujuannya utk biskut lebih gebus
 
180 gm minyak sapi 
(sis guna brand Gheeblend)
50 gm gula halus

cara-cara

bila tepung dah sejuk 
gaulkan dgn gula halus dan
bolehlah kita curahkan minyak sapi gheeblend tu 
gaul hingga  sebati sekata

dah boleh kepal2 tu ok la dan  bulat2kan
sis tak suka kacang byk so letak kacang tanah sebiji je

dan bakar api atas bawah dlm 20 minit
suhuh oven sis 160 c

dah sejuk baru golekan dalam gula ising
dan letak dalam cup\\

okeyy siap

 
 
 
 
 
 
 

1 comment:

  1. Wah buat kuih raya ikut kehendak pelanggan.
    Memang susah jumpa orang jual biskut makmur masa bukan raya.

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

Jam 12 ready chekout☺️☺️ anak2 dara plan nak mkn dimana hee hee Last2 ktrtnya nk singgah Gpo je situu ada  tmpt mkn Cuaca elok alhamdulillah...