ASSALAMUALAIKUM
SALAM PAGI YG CERIA
ALHAMDULILLAH PG NI CERAH ,BILA MENTARI MULA MENYINARI
walaupun dari malam tadi kepala ting tong sikit
hari pertama keja dah kena migrain
sb pg ceria kita upload gambar biskut putih salju ni
@ biskut makmur
belum raya dah cerita biskut ek ishhh
😆😆
kisahnya bila serg kawan ni tiba2 wassap tanya pasal biskut ni
alahaii teringinn sgt katanya
so layan je lah
kebetulan minyak sapi pun ada
maka terjadilah biskut ini
gentel malam2 time org semua berselimut dah
dapatlah sebalang 60 pcs dan extra 20 pcs utk sendiri makan
tak boleh layan sgt sekut satu ni ha haaa nanti lg tembamm
resepi Makmur simple tak banyak bahan2 dan mudah penyediaannya
500 gm tepung gandum
sanggai dulu kira2 10 minit
(goreng tepung tanpa minyak)
tujuannya utk biskut lebih gebus
180 gm minyak sapi
(sis guna brand Gheeblend)
50 gm gula halus
cara-cara
bila tepung dah sejuk
gaulkan dgn gula halus dan
bolehlah kita curahkan minyak sapi gheeblend tu
gaul hingga sebati sekata
dah boleh kepal2 tu ok la dan bulat2kan
sis tak suka kacang byk so letak kacang tanah sebiji je
dan bakar api atas bawah dlm 20 minit
suhuh oven sis 160 c
dah sejuk baru golekan dalam gula ising
dan letak dalam cup\\
okeyy siap
Wah buat kuih raya ikut kehendak pelanggan.
ReplyDeleteMemang susah jumpa orang jual biskut makmur masa bukan raya.