ASSALAMUALAIKUM
selamat pg
kembali bersiaran😀berkobar semangat nak membaking sebenarnya
setelah beberapa hari ni rehat sepenuhnya....
resepi yg lama dah dlm senarai . Dalam otak teringat ingat je akan chiffon kek ni
selagi tak ada depan mata
akhirnya pg2 sis ke dapur baking , lepas sarapan sekeping roti cicah air dan mkn vitamin c
bukan apa sbnya lama sungguh tak buat kek chiffon ni
risau tak menjadi😁
si kakak suka sangat kek ni, kalau ke giant tu nampak je mesti beli
resepin👉👉https://www.rasa.my/kek-chiffon-pandan-kek-orang-lama-yang-sangat-sedap/
bahan A
1 1/2 cawan tepung kek
1 cawan gula kastor
2/3 cawan minyak jagung
2/3 cawan air pandan, @ perisa pandan @ pewarna hijau
1/2 cawan santan saji
1 st esen vanila
bahan B
telur saiz A 6 biji (diasingkan kuning dan putihnya)
penting skali telur putih ni kita mixer bersama 1/2 cawan gula kastor dan 1st cream of tartar sehingga kembang bertanduk
jd meringgue bila terbalikkan pun ianya tak jatuh
BAHAN2 A (telur kuning, gula, Minyak, santan dan tepung
kita mixer sebati
kemudian baru masukkan bhn B (yg telah kembang bertanduk
kauk balikkan shj
jgn over mix
dan mskkan dlm loyang bulat saiz 9 ni
hentakan 3 kali utk buang angin
dan bakar 45 minit 170 c
dah masak kita keluarkan dari oven terus terbalikkan atas redai
sehingga sejuk
baru keluarkan dari loyang
* sis sendukkan sikit utk campurkan dgn perisa coklat
utk nampak belang ditengah tengah kek*
lama tk mkn kek chiffon
ReplyDeleteMemang selalu nampak di pasaraya. Gebu.
ReplyDeletedh bertahun xnah bt kek chiffon ni... bila la nk try bt balik ahh..
ReplyDelete