Monday, May 11

pavlova-selamat Hari Ibu


assalamualaikum

May , bulan utk sambutan hari Ibu, bonda, Mama, UMMI, mummy

hari istimewa utk meraikan ibu ibu

walaupun setiap hari adalah Hari IBU😊

May juga ada sambutan HARI JURURAWAT dan HARI GURU

Sempena hari ibu , akak dptlah penuhi permintaan sesorang ,utk pavlova ni

kebetulan masa diberi sgt singkat 

dan ini shj pilihan yg paling cepat sblm waktu berbuka

alhamdulillah pavlova tak meragam kali ini

he heee menjadi elok, akak paling suka bila luarannya nampak rangup dan seakan nk pecah

dihiasi buah mangga harum manis special order tau, dan buah kiwi

mencari juga srtawberi tp kecewa sb takda stok

katanya esk baru ada 

emmm faham2 la kan KPKB ni tak beepeluang merata rata ke pasaraya

yg mana terdekat je dpt terjah.

apapun hasilnya costemerr cakap ok je ....kita ikut lah

resepi akk  guna sukatan timbangan kali ini, kebetulan telur putih duk ada semangkuk😙



170 gm telur putih

200 gm gula kastor

2 sb tepung jagung

1st cuka masakan

1st serbuk vanila

# putar hingga berbuih buih telur putih 

baru masukan sedikit sedikit gula

sehingga habis dan jadi meringue

baru mskkan tepung jagung dan cuka serta vanila


*bila dah yakin menjadi kena tabahkan hati terbalikkan mangkuk 

😀

tak jatuh eloklah tu maknanya

okeyyy boleh letakkan atas loyang yg dilapik kertas ye


set dulu oven 160 c api atas bawah

dan boleh bakar

selama 1 jam 15 minit

bergantung juga ye mungkin berbeza dgn oven lain

dah bunyiii ting kita biarkan shj pavlova dlm oven tu

dah sejuk baru keluarkan 

taraaaa ini hasilnya💗













3 comments:

  1. Kena buat sekali baru jadi.
    Ambil tempahan ye. Hehe kalau dekat dengan tempat Puan Saranur insya Allah saya teringin nak cuba.

    ReplyDelete
  2. menarik sangat pavlola ni sebab colorful ^_^

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

  ✌️Gambar2 raya blm ada sepenuhnya