Tuesday, May 12

lepat liat @ lepat dodol




assalamualaikum

salam  20 ramadan 

pagi2 hujan membasahi bumi kuala Lumpur , alhamdulillah 

sabtu baru2 baru akak merajinkan diri melepat 😄

emm daun pisang beli je kat kedai runcit

dpt sepelengat juga hihii

bila teringat airtangan arwah mak  😔 sayangnya resepi mak takda sukatan



terpaksa goggle cari resepi dan mencubanya

 ikut resepi di .rasa. alhamdulillah menjadi 

walaupun rasa tak seenak airtangan mak tp terubat jugalahh rasa rinduu

LEPAT LIAT

bahan bahan

 3 cawan tepung pulut

 1 cwn santan

1/2 cwn gula merah

1/2 gula putih

garam

daun pisang

cara cara

kita masak gula merah , gula putih dan santan hingga mendidih

kemudian sejukkan dulu ye

baru gaulkan dgn tepung pulut

sebati kan dan boleh letakkan dlm daun pisang

yg di sapu sedikit minyak

utk elakkan melekat

bila dah panas air kukusan blhlah kita kukus 

anggaran dlm 20 minit

* akak paling suka letak inti kelapa parut putih, letak garam sikit

baru ummphhh*😉😉








4 comments:

  1. Menariknya warna lepat liat tu...Kalau belah utara lepat liat lebih femes dari lepat pisang.. ada inti nyoq parut kat dalam tu.

    ReplyDelete
  2. Pertama kali tahu ada lepat liat.

    ReplyDelete
  3. lina,sy suka guna gula merah yg agak hitam utk kaler mcm ni, he hee
    dan semestinya letak inti kelapa baru ummmph


    NA, kena cuba , sedapp tau lepat ni

    ReplyDelete
  4. kuih tradisi yg all time feveret ^_^

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

Tgk inspirasi kalau buat kat kebun gini cantikkk❤️ Selepas bergambar di GPO ke perkampungan jepun @ japeness villages bukit Tinggi firstime ...