assalamualaikum
He he maaf ye entah mcmana terkeluar entry yg x sempat cerita apa2 ni.
Tertekan pulak
Tqqq yg bg komen
Biasa la 2 hari ni buzy uruskan ank2 msk sekolah dgn perbagai perkara
Pagi pulak dgn pendaftaran ibubapa ank2 di Taska, ank2 yg transit sek rendah sampai mkn pun x sempat ha haa
Bengkang @ bingka tepung beras ni dah langsai pun. Buat masa nk blk kg baru ni. Kebetulan blk pg so mlm buatlah khas utk mak kat kg,YG suka sgt bingka ni
kuih yg berasaskanTepung beras kan blhlah mak mkn tanpa ragu2 he hee
Buat sikit je setengah adunan
Puashati sb mak puji sedapppp he hee
He he maaf ye entah mcmana terkeluar entry yg x sempat cerita apa2 ni.
Tertekan pulak
Tqqq yg bg komen
Biasa la 2 hari ni buzy uruskan ank2 msk sekolah dgn perbagai perkara
Pagi pulak dgn pendaftaran ibubapa ank2 di Taska, ank2 yg transit sek rendah sampai mkn pun x sempat ha haa
Bengkang @ bingka tepung beras ni dah langsai pun. Buat masa nk blk kg baru ni. Kebetulan blk pg so mlm buatlah khas utk mak kat kg,YG suka sgt bingka ni
kuih yg berasaskanTepung beras kan blhlah mak mkn tanpa ragu2 he hee
Buat sikit je setengah adunan
Puashati sb mak puji sedapppp he hee
Nanti update resepinya ye. Ni kepenatan lg
He hee. Resepi cp dari Kat blog Rahel
Tqqqq Rahel. Sungguh lemak dan lembut
bahan-bahannya
2 cwn tepung beras cap teratai
1 cwn gula pasir
1st garam
6 cawan santan -dari sebiji kelapa
1 helai daun pandan
cara caranya
campurkan semua bhana2 ini dan tapiskan
kacau dlm kuali hingga berwap
pekat sikit mcm bubur
dah siap masukkan dlm loyang saiz 8 yg telah disapu sedikit mentega atau minyak ye
bakar api atas bawah dlm 1 1/2 jam
suhu 180
bahan-bahannya
2 cwn tepung beras cap teratai
1 cwn gula pasir
1st garam
6 cawan santan -dari sebiji kelapa
1 helai daun pandan
cara caranya
campurkan semua bhana2 ini dan tapiskan
kacau dlm kuali hingga berwap
pekat sikit mcm bubur
dah siap masukkan dlm loyang saiz 8 yg telah disapu sedikit mentega atau minyak ye
bakar api atas bawah dlm 1 1/2 jam
suhu 180
Bingka ni kena betul2 sejuk baru blh mkn sb time panas lembut sgt xleh potong so kalau nak mkn pgi blhlah masak malamnya
nyum2 sedapnya
ReplyDeleteLamanya x mkn bengkang ni...sedapnya kak...resepinya??
ReplyDeleteSedapnya bengkang... dah lama akak nak mencuba buat sendiri tapi smpi skrg bz memanjang jer sarah huhuhu... bagi akak sepotong sarah ehe :)
ReplyDeletenak resepi...nampak menjadi je tu. sy kalau ingin beli sikit kat pasar mlm...org tu mmg jual jenis2 kuih bingka....@ bengkang
ReplyDeleteterliur lah tengok bengkang akak tak pernah buat simpan resepi mama sara ya nanti akak nk try jugak
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteem, bingka tu memang sya suka makan..sedap..
AS salam kak...mak kita dulu sellalu order bingkang mcm ni..rasanya guna tepung beras gak rasanya...tp makcik yang buat tu dah arwah...cuma yg kita mkn tu berasaskn gula melaka...
ReplyDeleteselamat thn baru 2014 kak..
Suka makan bengkang tepung beras tetapi asyik gagal ketika mengerjakannya!
ReplyDeleteNmpk garing2 camtu mmg best..eppy new yer mama
ReplyDeletesalam kak ..salam singah ya tima kasih sudi follow blog wani... emm dah lama jugak wani tak buat bingka .... bila dah lama x buat ni teringin nak buat pulak ... kerak2 kat atas tu sedap hiii
ReplyDeleteDaku tergoda sekali lagi....cantik kejadian bengkang itu...alangkah baiknya jika dapat sepotong dua....
ReplyDeleteTak pernah buat bengkang tepung beras ni Sara selalu bengkang pandan tepung gandum je
ReplyDelete