assalamualaikum semua
Semoga ceria2 dan sehat2 sejahtera semuanya kan.
tayang kuih bukan nak raya ye he he tp nak pilihanRaya
yg cuma tinggal beberapa hari je lg.
Macam2 tgh berlaku rancak skrg ni. Sedia maklumlah kan.
Jangan lupa keluar utk mengundi ye, jalankan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia.
ok tetiba rasa nak makan kuih tradisional lama ni.
Feberet no 1 tau, kalu pi beraya terutama kat kg mesti tgk ada tak kuih ni tp alahai jarangnya jumpa sekarang. kalu ada pun tak menepati piawaian rasa tekak...ada yg kerasss ada lak tu mak aiii manis leting he heee so kita merajinkan diri buat lah.
tayang kuih bukan nak raya ye he he tp nak pilihanRaya
yg cuma tinggal beberapa hari je lg.
Macam2 tgh berlaku rancak skrg ni. Sedia maklumlah kan.
Jangan lupa keluar utk mengundi ye, jalankan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia.
ok tetiba rasa nak makan kuih tradisional lama ni.
Feberet no 1 tau, kalu pi beraya terutama kat kg mesti tgk ada tak kuih ni tp alahai jarangnya jumpa sekarang. kalu ada pun tak menepati piawaian rasa tekak...ada yg kerasss ada lak tu mak aiii manis leting he heee so kita merajinkan diri buat lah.
kuih ni nostalgia jg zaman kanak2 lg mak memang suker buat terutama nak raya puasa, guna lesung tumbuk kayu tu tau tradisional betul2 hentak guna kaki tu. sayangnya dah tak ada alatan ni 4 tahun lepas kot selepas arwah tokngah kembali, air sungai naik membanjiri kg arwah tok.
memang sekali tu air sungai sgt2 melimpah sampaikan ke bawah rumah dan kayu yg berat ni boleh hanyut...sayangkan..
tak dapatlah nak tunjuk pada generasi akn dtang @ anak2 macamnan susah payahnya mama dan opah dulu2 masa nak menumbuk kacang2 ni.
Tp kat umah mak masih ada satu lg lesung batu tumbuk drpd besi
Resepi kuih ni paling mudah rasanya dan bahanya jg hanya kacang hijau dan gula. Tp yg payahnya cara nak menyediakannya tu. Lebih mudah beli kacang hijau yg telah dibuang kulit. Cuma perlu rendam ,tos dan kemudian disangai @ goreng tanpa minyak hingga masak iaitu keperangan warnanya. Lepas tu menumbuk hingga hancur, diayak mnjadi sperti tepung. Barulah digaul bersama gula halus. Tekan dlm acaun kayu dan akhir sekali menjemur . Walaupun mudah tp agak rumit kan.
Hasilnya memang sedapppp. Selalunya dulu dgn mak kami akan buat dlm 2 kilo je, itupun jenuh nak jg. Dari malamnya rendam, memang sehari suntuklah keja utk habiskan. tp blm bab menekan dlm acuan ni ye. Masa ni dah rilex sikit sambil2 tgk tv pun boleh he heee
Sebalang pun boleh mama habissss tau
assalamualaikum mamasara..tgk kuih ni rasa cam dah bln posa...umah nenek zila still ada lagi acuan ni yg kayu punye..sjk arwah atuk xda nenek xbuat lg..lama xmkn
ReplyDeletemoning sis
ReplyDeletesinggah pagi
salam mama saranur.....wah!!!rasa mcm nak raya plak tgk akak buat kuih ni. btw kalau guna tepung kacang hijau yg dah jual xleh ke kak? mcm nak try buat tapi bab nak tanggalkan kulit kacang tu renyah rasanya
ReplyDeleteWaaa...ada putu pilihanraya yer... sedapnyaaa...
ReplyDeleteassalamualaikum.... dh lama x mkn putu kacang.... sedapp
ReplyDeletesuka jugak mkn...tapi lum pernah buat. Ini mmg org dulu2 punya kuih...putu kacang @ koye ...
ReplyDeleteRajinnyaa...nak 1 bekas boleh?
samalah kita... akak memang sesangat suka putu kacangni.. mak akak dulu2 rajin buat tapi lani dia main tempah jer.. tiap2 tahun raya dia mmg tempah khas putuni untuk akak idak dijamunyer kat orang mahupun dia bagi kat adik2 akak.. hanya untuk akak sorang... tuler kasih ibu yerk...
ReplyDeleteakakk... nani pun suka kuih putu kacang ni... mmg sedap sangat... tapi payah benor nak dapat yg sedap skrg ni kak.. yg jual skrg masa nak rasa tu dah tak mcm dulu2 dah... pandai akak dah wat sendiri... leh turun temurunkan ke anak2 lak.. boleh la di teruskan lepas ni.. tak rugi kan..
ReplyDeleteSalam..rajin nye mama wat kuih nih,airis pun suka gak ngan kuih ni..kalu mcam nih raya ley order ngan mama la ye..hehehe
ReplyDeleteSuka kuih ni....pernah beli terlalu manis la plk...
ReplyDeleteMasa dulu2 rajin jugak tolong aruah mak buat kuih nii...
sedapnyer...ada buat jual tak?kalo ada nk beli
ReplyDeletesedapnyerr.. akak pun suka jga putu kacang ni.. tp tak reti nak wt sendiri sbb tak tau berapa nisbah tpg & gula... tp mmg sukalah..
ReplyDeletemala suka putu kacang tapi bapa mala suka putu beras
ReplyDeleteRajinnya kak...kecik2 dulu mmg kita pernah main terap2 kuih ni kat rumah nenek..tp tak pernah buat sendiri
ReplyDeleteSalam..masa kecik kecik selalu tgk emak buat...tapi akak kurang sukakan rasa kacang hijau tu..Semuanya terkenang kembali...
ReplyDeleteRasa macam nak raya dah.... masa kecik2 dulu selalu tolong mak buat untuk kuih raya!
ReplyDeleteSalam...wah, ni kuih favourite hubby kak Fiza ni. Thanks For the recepies.
ReplyDeletekuih putu ni mmg best tapi kalau manis sangat jadi kurang best..
ReplyDeletededulu mak saya suka buat, turn anak2 dia beli ajo :)
salam.Ingat dulu...k.atie biz kuih putu kacang ni..mmg 'kencang'.Modal tak bape byk..tp untungggg.bak kata sara la mmg penat..sakit jari jemari menekan kat acuan :)
ReplyDelete