Skip to main content

tart cheese coklat



assalamualaikum

kerinduaan sentiasa mengamit utk kesini .....
walau tak punya waktu yg panjang
alhamdulillah
niat terlaksana..jua. 




kalau dulu disnilah tempat curahan perasaan....tak kira gembira suka duka.
Rasa puas dpt coretkan dapat ceritakan dapat kongsikan liku2 ranjau kehidupan.
sesuatu kongsikan....dan paling utama disnilah belajar apa jua , ilmu masakan pengetahuan tentang kehidupan. sangat2 bermakna dpt mendengar pandangan .takkiralah positif atau negatif. Yang jauh dimata yg tak pernah bersua muka
semunya disni..
terima kasih semua

perkongsian tanpa sekatan.
Alhamdulillah...

percubaan pertama menghasilkan tart cheese coklat ini juga lahir dari perkongsian dunia blogging
terima kasih kerana membibitkan keinginan utk mencuba jg.

TERIMA KASIH Rahel


walau tak secantik dan seenak airtangan  Rahel
utk resepi sila ke Blog Rahel ya.

Salam  semua.semoga ada kesempatan lagi utk bertemua


Comments

  1. ada coklat, ada cheese..haven..dua2nya ku suka..

    ReplyDelete
  2. assalam akak..

    rindu kat akak..^_^..

    best la percubaan tat pertama yang menjadi..coklat pula tu..mesti sedap.. :D

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum,
    tengok pun dah kecur liur huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  4. wahh kak... buzy bunyinye....ini tart cokelet blm pernh sy cube...mesti enak kan...

    ReplyDelete
  5. Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@zalora.com.my jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

    ReplyDelete
  6. nakpak menariknya coklat cheese tart

    ReplyDelete
  7. alamak haiiiiii

    sedap nyer....terliur tgk!!!!

    feel free to visit and follow superbchombi.blogspot.com
    instagram norazlinaidris

    semoga ukhwah kita akan lebih erat

    ReplyDelete
  8. sedapnya... kesukaan ummi.
    nak cuba buatlah suatu hari nanti

    ReplyDelete
  9. sedapnya... kesukaan ummi.
    nak cuba buatlah suatu hari nanti

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…