iklan

Tuesday, 17 June 2014

ayam goreng berempah

Assalamualaikum


Nk mintak maaf dulu sb terpublish awal
Tanpa cerita.   Baru perasan td buka blog je tgk komen 2 he hee lorat sikit empunya blog ni kan
Mlm tdi sblm tidur sempat upload gambar2 menu lepas ni ingat hari ni kalu free nk cerita
Rupa rupanya dah salah tekan
Ishh malu la.


Lauk ayam goreng ni lama dah buatnya
Resepi nya pun belasah je sebenar nya.  Tak ikut sukatan . Kisah nya masa bln mac hari tu kat kg wat kenduri tahlil sikit.  Mak panggil jiran 2 masak.  Plan ayam Goreng je dgn labu masak lemak dan sambal ulam dan ikan masin. Menu simple  keja  mudahkan he he
Tp ada sorang kakak ni cadangkan wat ayam goreng berempah ktnya lg sedap. Maklumlah mkn mlm takut x selera.
Ikutlah kan janji ada org masak.Tak tgk pun resepi diorg guna . Wat 6 ekor ayam je pun.
Kite tukang goreng je he hee Sedapp ahh pulakk bila rasa.hihii
Terus risik resepinya. Catit dlm memori bahannya yg dibagi. Tanpa sukatan ooo terkial-kial jgk pandai2 ejas.

Bahan utama nya serai, halia ,bawang putih,  sedikit ketumbar, jintan2 dan garam, kunyit dan  tak lupa rempah kari utk rasa pedas. Utk  harum wanginya jgn lpe daun kari ye
Blend je semua  kecuali daun kari la pastu gaul kat ayam dan perap
Lg lama perap lg best kot kan
Goreng dan sedia mkn camtu atau dgn nasi putih.

11 comments:

  1. sedap & Wangi ni....bg la resepi kak...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum sara lahai bz bebeno kak uj semenjak dua menjak ni brulah dpt buat blogwalking kt blog kengkawan...aduh bak mai seketui ayam tu...ratah bila masih pnas lagi yumyum....

    ReplyDelete
  3. Ait!..mna resepinya kak...bole msuk list utk bln pose nnti ni...:)

    ReplyDelete
  4. wah, sedapnya menu ayam tu kak..semangat makan yang goreng2 ni..hihi

    ReplyDelete
  5. Sedap ni..anak2 suka...hari2 ayam goreng pun takpa.

    ReplyDelete
  6. Sedapnya nengok...boleh cuba pasni..
    Salam singgah. http://www.irrayyan.com/
    :)
    Ogos

    ReplyDelete
  7. nampak sedap ni. tapi tak sertakan resipi. boleh minta wife arz masakkan.
    first time di blog ini. done follow

    ReplyDelete
  8. memang sedapler.. der buat haritu hentam gakler buh macam2...
    oo kalini nak buh rempah kari bagi pedas lak...mesti lagi meletup...

    ReplyDelete

kata-kata manis